Acidace






Všechny uváděné pracovní postupy jsou sestaveny tak, aby k jejich realizaci nebylo třeba laboratorního vybavení. Přesto  nemohu doporučit je realizovat osobou dostatečně neznalou práci s chemikáliemi a v prostředí k tomu nevhodném. Většina nehod  vzniká podceňováním rizik, které z práce s chemikáliemi vznikají a nedůsledným dodržováním bezpečnosti práce s nimi. Každý  chemický proces, který provádíte by měl být konán za všech bezpečnostních opatření a to i v případě, že se Vám zdají být  přehnaná a zbytečná. Nenesu žádnou odpovědnost za Vaši práci.

Použité nebo vznikající chemikálie:

Kyselina dusičná 30%
Kyselina chlorovodíková 30%
Kyselina sírová 38%
Peroxid vodíku 30%

Oxid dusnatý
Oxid dusičitý
Chlorid stříbrný


Obecná bezpečnostní pravidla při práci s kyselinami:
Při nadýchání: Okamžitě přerušte expozici a jděte na čerstvý vzduch. Podle situace lze doporučit; výplach ústní dutiny,  případně nosu vodou. Zajistěte lékařské ošetření.
Při styku s kůží: Ihned odstraňte potřísněný oděv; před mytím nebo v jeho průběhu sundejte prstýnky, hodinky, náramky,  jsou-li v místech zasažení kůže. Poškozená místa oplachujte proudem vody po dobu min 15 minut. Poraněné (poleptané) části  pokožky překryjte sterilním obvazem. Zajistěte lékařské ošetření.
Při zasažení očí: Ihned vyplachujte oči proudem tekoucí vody, rozevřete oční víčka prsty (třeba i násilím). Výplach  provádějte nejméně 15 minut. Zajistěte lékařské ošetření, i když se jednalo o malé zasažení.
Při požití: Nevyvolávejte zvracení - hrozí nebezpečí dalšího poškození zažívacího traktu!!! Hrozí perforace jícnu i žaludku!  Okamžitě vypláchněte ústní dutinu vodou a vypijte 2-5 dl chladné vody ke zmírnění tepelného účinku žíraviny. Nepodávejte  aktivní uhlí. Nepodávejte žádné jídlo. Přivolejte lékaře.

Obecná bezpečnostní pravidla při práci s oxidem dusičitým:
Při nadýchání: Okamžitě přerušte expozici a jděte na čerstvý vzduch. Podle situace lze doporučit; výplach ústní dutiny,  případně nosu vodou. Zajistěte lékařské ošetření.
Při styku s kůží: Vzhledem k vysoké afinitě k vodě je styk s kůží velmi podobný se stykem s kyselinou dusičnou. Ihned  odstraňte zasažený oděv; před mytím nebo v jeho průběhu sundejte prstýnky, hodinky, náramky, jsou-li v místech zasažení kůže. Poškozená místa oplachujte proudem vody po dobu min 15 minut. Poraněné (poleptané) části pokožky překryjte sterilním obvazem. Zajistěte lékařské ošetření.
Při zasažení očí: Ihned vyplachujte oči proudem tekoucí vody, rozevřete oční víčka prsty (třeba i násilím). Výplach  provádějte nejméně 15 minut. Zajistěte lékařské ošetření, i když se jednalo o malé zasažení.
Tato upozornění jsou jen útržek , pro práci s těmito chemikáliemi je nutné si řádně prostudovat bezpečnostní listy jednotlivých chemikálií.


Reakce

Reakci provádíme na dobře větraném místě, nejlépe v otevřeném prostoru, v nejkrajnějším případě pod digestoří. Jako vhodná reakční nádoba může sloužit 3-litrový plastový kanistr. V jeho horní části uděláme malý otvor, do kterého  utěsníme plastovou hadičku. Hadička musí být natolik dlouhá, aby dosáhla na dno jiné asi 1-litrové nádobky (pohlcovač NOx),  která bude stát vedle reakční. Víko kanistru se nesmí poškodit, bude sloužit jako uzavíratelný otvor pro další kusy Ag  slitiny.
Do reakční nádoby nalijeme 1,5 litru 30%-ní kyseliny dusičné.
Do pohlcovací nádoby nalijeme 250ml vody, přilijeme 250ml 30% peroxidu vodíku a 250ml 38%-ní kyseliny sírové. Jednotlivé  složky přiléváme velmi opatrně, směs se bude zahřívat a mohla by vyprsknout. Nepospíchat!
Na konec hadičky nasadíme bublací kamínek (akvaristika) a ponoříme jí na dno pohlcovací nádoby.
Odšroubujeme uzávěr u reakční nádoby a opatrně vhodíme pár kousků Ag slitiny. Né však více než 20g. V reakční nádobě probíhá  reakce:

3.Ag + 4.HNO3 -> 3.AgNO3 + NO + 2.H2O

Je-li ve slitině měď probíhá ještě:

3.Cu + 8.HNO3 -> 3.Cu(NO3)2 + 2.NO + 4.H2O

Unikající oxid dusnatý reaguje nad hladinou s kyslíkem na zrzavě hnědý oxid dusičitý:

2.NO + 02 -> 2.NO2

Protože jsou oba oxidy dusíku velmi jedovaté, necháme je probublávat do pohlcovače, kde se zachytí ve formě dusičnanů (Recyklační roztok A).Objevují-li se nad hladinou v pohlcovači zrzavé páry oxidu dusičitého, je směs v pohlcovači již neúčinná a musí se neprodleně nahradit směsí novou!
Do reakční nádoby můžeme po zreagování všech kousků Ag slitiny opatrně vhodit další. Vždy dbáme na důkladné uzavření víka,  aby nedošlo k úniku oxidů dusíku z reakční nádoby. Reakční směs se značně zahřívá, proto je vhodné jí nechat mezi vhozením  další Ag slitiny vychladnout.
Je-li reakční směs na vhození další Ag slitiny již neúčinná necháme možný kal usadit a čirý roztok odlijeme pro další  zpracování. Podle obsahu mědi bude roztok nabývat odstínů modré.

Zředěný roztok stříbrných iontů, mírně okyselený dusičnou kyselinou (asi 200 ml roztoku) v kádince zahřejeme až téměř k varu. Za stálého míchání přidáváme zředěnou kyselinu solnou z pipety tak dlouho, až se tekutina začne vyjasňovat a dalším přidáváním kyseliny se již nekalí. Přikryjeme hodinovým sklem a necháme na temném místě vychladnout.



Po úplném  usazení, kdy jsme se ještě pro jistotu ubezpečili přidáním několika kapek kyseliny chlorovodíkové, že je skutečně všechno  stříbro sraženo, roztok nad sraženinou odlijeme a uskladníme (Recyklační roztok B). Roztok bude mít zelenou až zelenomodrou  barvu. Sraženinu doplníme studenou destilovanou vodou do které bylo přidáno pár kapek dusičné kyseliny, zamícháme a necháme  opět ustát. Tento postup opakujeme tak dlouho, až už filtrát nereaguje s roztokem dusičnanu stříbrného na chloridy. Nakonec v kelímku promyjeme sedlinu chloridu stříbrného dvakrát nevelkým množstvím čisté destilované vody. Sedlina AgCl je kyprá, bílá hmota, připomínající tvaroh. Na světle se na okrajích rozkládá za vylučování stříbra, které mu  dodává hnědou až postupně černou barvu. 


Teoretická výtěžnost stříbra z vysušeného AgCl je dána vztahem: 

hmotnost Ag = 0,7526 x hmotnost AgCl

AgCl skladujeme v temnu v nádobě z tmavého skla, převrstvený malou vrstvou destilované vody. Po nahromadění potřebného  množství provedeme vyloučení stříbra jedním z postupů uváděných v samostatných článcích.

Vaše komentáře...

41 komentářů:

  1. Zdravím,

    na úvod moc se mi líbí tehle blog.Chtěl bych se zeptat na Váš názor,nechal jsem rozpustit v HNO3 technické stříbro z kontaktů stykačů,ale udělal jsem to podle tohoto videa( http://www.youtube.com/watch?v=kq1W-QdMsWQ ), chtěl bych vědět zda je to opravdu stříbro a jak bude asi čisté.Myslím tím jen tu metodu kdy se "stříbro" vysráží kolem té měděné trubky.Nejsem bohužel chemik.Metoda z videa mi přišla dost jednoduchá.

    Děkuji Michal K.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,
    když se podíváte na elektrochemickou řadu prvků (tzv.Beketovova řada kovů), je před mědí ještě spousta kovů, ty všechny se budou z roztoku vylučovat za předpokladu, že v něm jsou. Odhaduji čistotu takto vyloučeného stříbra 90 %. Přes chlorid je čistota kolem 97 %, elektrolýzou 99,9 %.
    Mnoho zdaru.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den,
    konce rychlých pojistek 350A-žádní drobečci- jsou postříbřené-podklad mosaz příp.bronz.Dalo by se nějak rozpustit a posléze vyloučit pouze Ag z povrchu?? Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den,
    pokud se jedná o velké kusy materiálu, máte v podstatě několik možností např.:
    1/ Pomalé odleptání hodně naředěnou např. 5 %-ní HNO3 a vysrážení solí Ag jako AgCl (doporučuji)
    2/ Galvanické odstranění Ag v roztoku AgNO3
    3/ Kyanidování
    Mnoho zdaru.

    OdpovědětVymazat
  5. vytesnením kovoveho Ag z roztoku dusicnanov na kovovej Cu sa da bezne dosiahnut cistota Ag 98 %.pri troche praxe sa bezne dosahuju cistoty 99%-99,8%.cistota vytesneného Ag závisí od koncentrácie Ag+ ionov a koncentracie kovov v roztoku dusicnanov, ktore su v elektrochemickom rade kovov od Cu napravo. bezne sa stretavam s nezanedbatelnym mnozstvom Pd, ktore sa v HNO3 rozpusta.v specifickych pripadoch sa v HNO3 rozpusta aj Pt, ktora sa taktiez vytesni na kovovej Cu.dalsie interferujuce kovove iony ktore sa v roztoku dusicnanov mozu nachadzat su iony Fe 3+, ktore precipituju z roztoku ako zmesny oxid/hydroxid Fe2+ a Fe3+ pri hodnote pH 4 a viac.
    cistota AgCl precipitovaneho z roztoku AgNO3 prídavkom Cl- ionov zavisi od koncetracie kovov v roztoku dusicnanov, ktore s Cl- ionmi tvoria malo rozpustne soli.bezne su to Pb2+ , W3+, pri vysokych koncentraciach koprecipituje aj Pd2+ ako PdCl2.tejto kontaminacie sa da zbavit viacnasobnym premyvanim AgCl.pri nedokladnej filtracii sa ako kontaminant bezne vyskytuje SnO2.2H20, resp. H2SnO3, BeO atď.toto samozrejme plati aj pri nedokonalej filtracii roztoku dusicnanov a naslednym vytesnovanim Ag na kovovej Cu.
    Ag vytesnené z roztoku dusicnanov je po premyti a vysuseni priamo tavitelné do elektrod pre elektrolyticku rafinaciu Ag, pri ktorej sa dosahuje minimalna cistota katodoveho striebra 99,95% ( pri dodrzaní maximálnych koncentrácii Cu2+ a Pd2+v elektrolyte). v anodovom kale sa koncentruju platinove kovy( Au vylucujem, pocitam s dokladnou filtraciou dusicnanoveho roztoku)

    OdpovědětVymazat
  6. Já by so sa chcel prosím spýtať čože to je za čudo tá precipitácia a čo je to Pd a Pd2+ a prečo robím zo seba šaška s elektrolýzou,keď dosahujem tak vysokú čistotu na kovovej medi?Konkrétne u striebra,kde je cenový rozdiel mezi predajom 990 a 999 v Čechách asi 2 koruny??????A cementace Pd na mědi?Nevím nevím kolik by toho vypadlo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. precipitacia - zrazanie ( vznika nova, lahko oddelitelna faza )
      Pd - paladium

      vazne netusim preco ako pisete robite zo seba saska s elektrolyzou striebra :D

      Pd sa da vytesnit medou, nieje to ale rafinacny krok ale iba koncentracny krok.

      ak Vas este nieco blizsie zaujima, napiste mi email na palo441@azet.sk

      Vymazat
  7. Dobrý den
    prosím o radu. Dá se tato metoda použít i na postřibřené předměty? Vím ,že se na předmětu vyskytuje chrom,nikl,vanad,a poslední vrtva je stříbro.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      ano metoda se dá použít i na postříbřené předměty, bohužel je-li nosič masivní (špatný poměr Ag vůči ostatním kovům) pak bude spotřeba kyseliny velmi vysoká. Na postříbřené předměty se hodí jiné metody, budu je zveřejňovat později.
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
  8. Dobrý den.
    Dá se použít místo HCL použít NaCl?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      ano lze použít i NaCl.
      Uveřejňuji verzi s HCl protože při reakci vzniká zpět HNO3 a lze ji zase použít. Teoreticky tak dlouho dokud neni leptací roztok zcela "zaplněn" obecnými kovy (nejčastěji Cu(NO3)2).
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
    2. Děkuji.
      Rozumím tomu dobře ,že AgNO3+HCl -Vznikne AgCl-HNo3. Tzn vodík se vymění se stříbrem?
      A co by se stalo pokud by roztok při přidávání HCl nebyl zahřátý?
      A ještě jeden dotaz jsou li přitomny kovy z Bec. řady pod H zůstávají po celou dobu v HNO3? (Chrom,Nikl,Hliník.Vanad,Olovo..)
      Omlouvám se ,že mám tolik otázek. Ale pokouším se a stále to nějak není ono.
      Děkuji za odpověď. Milan.

      Vymazat
    3. DD,
      ano, vodík se vymění se stříbrem. Je to jednoduchá srážecí rekace, která je i analyticky velmi přesná.
      Stejnou reakci vykazuje i olovo (proto reakce za tepla, PbCl2 je v horké vodě celkem rozpustný, AgCl ne), palladium a rtuť (obsah těchto kovů nepředpokládám, používá se v elektrotechnice v jiných aplikacích).
      Ostatní běžné obecné kovy nerozpustné chloridy nevytváří.
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
    4. Děkuji,
      tak to jdu vyzkoušet. Dám Vám vědět jak to dopadlo. :-)

      Vymazat
    5. Tak hotovo. Ale nevím nevím.
      50g prášku touto metodou je 2,5 větší hromádka než metodou vysrážením Cu.Barva skoro stejná ale trochu tmavší.

      Vymazat
    6. DD.poslal jsem to raději na puncovní úřad abych věděl načem jsem. 98,6%.Jsem max spokojený. Děkuji.
      Ještě prosím o jednu odpověď. Kolik Ag se rozpustí v HNO3. Stačí cca. Předpokládejme ,že jde pouze o Ag nic jiného.

      Vymazat
  9. Dobrý deň, mám jeden problém. Rozpustím zmes Cu,Ag,Zn v kys. dusičnej, po zregovaní pridám HCl no nevznikne žiadna zrazenina, len sa zmení farba na zelenú. Je možné, že je tam zbytok dusičnej a potom s HCl vznikne lúčavka? Dakujem za rady a za túäto stránku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      pokud používáte ředěné kyseliny, jak uvádím v postupu, je vznik lučavky téměř nemožný. Můžete zkusit místo HCl použít roztok nějakého chloridu (třeba kuchyňské soli), tam bude lučavka ještě méně pravděpodobná.
      Já osobně to vidím tak, že tam žádné Ag neni. :-)
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
    2. Veď to mi nejde do hlavy, lebo predchádzajúca dávka bola ukážková.. Ešte jedna otázka, ak môžem- nejaké súčiastky so zlatom som rozpustil v HCl+H2O2. Ako sa dá vyzrážať Au z tohto roztoku? Ďakujem za Váš čas a pomoc.

      Vymazat
    3. Dobrý den,
      redukce Au z procesu (HCl+H2O2)probíhá stejně jako u lučavky.
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
  10. DD
    Uvádíte ,že chlorizace má být za tepla. Mám dotaz. Pokud zahřívám roztok AgNO3 a do něj přidávám HCl vznikají výpary. Jak moc jsou tato výpary nebezpečné? Případně jaký požít respirátor. Děkuji. Provádím tak ,že zahřívám na propan-butanovém vařiči ve skleněné zapékací míse (Varné sklo)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DD,
      kdykoliv budete pracovat s kyselinami za tepla, musíte počítat s tím, že budou při reakcích vznikat výpary s obsahem těchto kyselin. Můžete se tomu vyhnout tak, že reakci srážení uděláte za studena a po odlití roztoku nad sraženým AgCl provedete několik proplachů horkou vodou.
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
    2. DD.
      V první řadě Vám musím poděkovat.Nebýt Vašich stránek asi bych stále zkoušel metodu pokus omyl. Dneska již řeším detaily. Mám dotaz ohledně HNO3. Prosím orientační čísla. Kolik dokáže tato kyselina rozpustit materiálu.Třeba Ag nebo Cu, a jaký má na to vliv koncentrace kyseliny. Př. 1dc 65% HNO3 zředím v 1 litru vody rozpustí tento roztok stejné množství kovu jako kdybych zmíněnou 1dc zředil třeba s 2 dc vody. Předpokládám ,že čím menší koncentrace tím větší vliv hraje teplota a čas. Je to tak?
      Př 2) 1dc HNO3 kolik rozpustí Ag?
      PS: Chytrého Slováka prosím nereagovat.Nerozumím tomu co píše. Je to úplně jiný metrix divím se mu ,že takto ztrácí svůj čas.

      Vymazat
    3. DD,
      zkusíme zapomenout na objemové jednotky, abychom se nezamotali v hustotách a budeme předpokládat, že vážení neni problém.
      Reakce probíhají dle koncentrace kyseliny a z hlediska stechiometrického výpočtu vychází:

      1 kg 65 % HNO3 rozpustí 556,4 g Ag
      Reakce:
      Ag + 2.HNO3 --> AgNO3 + NO2 + H2O

      zatím co:

      1 kg 20 % HNO3 rozpustí 256,8 g Ag
      Reakce:
      3.Ag + 4.HNO3 --> 3.AgNO3 + NO + 2.H2O

      Z reakcí je zřejmé, že spotřeba kyseliny je u ředěné verze menší (na každá mol kyseliny připadají 3/4 molu Ag zatím co u koncentrované kyseliny je to na každá mol kyseliny 1/2 molu Ag).
      Bohužel neni to tak jednoduché zejména proto, že vznikající oxidy dusíku reagují s vodou v roztoku za vzniku kyselin a celý tento výpočet trochu "deformují".
      Samozřejmě příliš ředěné kyseliny jsou v reakci pomalé, proto to mé doporučené ředění na 30 %.
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
  11. Dobrý deň,
    podarilo sa mi naplniť 3ks 2 litr. fliaš od Coca Coly čiernych čipov zo Zákl. dosiek,VGA a sieťových kariet...
    Predpokladám že dnu by mohlo byť trošku (dúfam) striebra...
    Ak áno... oplati sa mi to dať po zomletí do HNO3 ?
    Ďakujem za odpoveď.

    OdpovědětVymazat
  12. Zdravím,budu dotazem mimo téma,ale:odstranění Ag z povrchu elektrolýzou a obejít použití dus.stříbrného v elektrolytu???Díky mnohokrát Petr

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den,
    nejsem chemik ale proč nerozpustit postříbřené předměty přímo v HCl? Předpokládám, že by vznikl přímo AgCl + vodík. Nosný podklad jako Cu a její slitiny se v HCl nerozpustí takže by se to ani tolik nenasycovalo obecnými kovy.
    Předem děkuji za odpověď. Pepík

    OdpovědětVymazat
  14. DD,
    je to prosté... stříbro se v HCl nerozpouští. :-)
    Mnoho zdaru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co v HCl + H2O2? Jak se vyhnout kyselině dusičné ? :-(

      Vymazat
    2. striebro sa rozpušta v kyseline syrovej ktora sa dava do auto bateri paul

      Vymazat
    3. DD,
      stříbro se v kyselině sírové z autobaterií bez přidání jiných chemikálií NEROZPOUŠTÍ !!!
      Rozpouští se pouze v koncentrované kyselině sírové a to lépe za tepla.

      Vymazat
  15. CU čiže Med kuprum ROZPUŠŤA -HCL-kyselina solna 47 percentni spozdravem Paul

    OdpovědětVymazat
  16. Mam nejake stribrne pribory o ryzosti 800/1000. Chtel bych z nich stribro rafinovat na vyssi ryzost (nejlepe 999/1000) ale nikde mi to nechteji udelat. Existuje nejaky rozumne realizovatelny postup jak toho docilit?

    OdpovědětVymazat
  17. http://www.youtube.com/watch?v=kq1W-QdMsWQ

    co todle pánové ?příjde mi to celkem jednoduchý

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co kdyby jste mrknul hned na prvni prispevek v diskusi :) Petr

      Vymazat
  18. Dobrý den,
    máte prosím chemický nápad jak ze zubařského amalgamu "vydolovat" stříbro. Metoda zlatkopů - "odpařit" rtuť mne jaksi neláká. Díky za názor.

    OdpovědětVymazat
  19. Dobrý den chtěl bych se zeptat jaký roztok potřebuji na elektrolýzu Ag.a zdali potřebuji katodu o ryzosti 999/1000 abych dosáhl materiálu o same ryzosti.A dopidil jsem se ze napětí potřebují 12V 2A.předem děkuji za info .S pozdravem věrný čtenář .Dux

    OdpovědětVymazat
  20. Ahojte máte niekto skúsenosti, ako na strieborné tantalové kondenzátory Tesla? Ako z nich dostať a)striebro, b) tantal ???

    OdpovědětVymazat
  21. Dobrý den, mám dotaz. Přefiltroval jsem roztok z reakční nádoby a po přefiltrování se mi na dně s přefiltrovaným roztokem objevil šedavý sediment. Chci se zeptat, zda-li se mi nějákým způsobem nezačalo samo vyredukovávat Ag?

    OdpovědětVymazat
  22. Nevíte někdo co to je tavidlo vuz NAg2. Je to bílo šedý prášek vyráběny za komunistů.A popřipadě jak z toho dostanu stříbro .Jestli dusicna pak redukce .děkuji za odpověd.

    OdpovědětVymazat

Počet zobrazení stránky