Acidace






Všechny uváděné pracovní postupy jsou sestaveny tak, aby k jejich realizaci nebylo třeba laboratorního vybavení. Přesto nemohu doporučit je realizovat osobou dostatečně neznalou práci s chemikáliemi a v prostředí k tomu nevhodném. Většina nehod vzniká podceňováním rizik, které z práce s chemikáliemi vznikají a nedůsledným dodržováním bezpečnosti práce s nimi. Každý chemický proces, který provádíte by měl být konán za všech bezpečnostních opatření a to i v případě, že se Vám zdají být přehnaná a zbytečná. Nenesu žádnou odpovědnost za Vaši práci.

Použité nebo vznikající chemikálie:

Kyselina dusičná 30%

Oxid dusnatý
Oxid dusičitý


Obecná bezpečnostní pravidla při práci s kyselinami

Při nadýchání: Okamžitě přerušte expozici a jděte na čerstvý vzduch. Podle situace lze doporučit; výplach ústní dutiny, případně nosu vodou. Zajistěte lékařské ošetření.
Při styku s kůží: Ihned odstraňte potřísněný oděv; před mytím nebo v jeho průběhu sundejte prstýnky, hodinky, náramky, jsou-li v místech zasažení kůže. Poškozená místa oplachujte proudem vody po dobu min 15 minut. Poraněné (poleptané) části
pokožky překryjte sterilním obvazem. Zajistěte lékařské ošetření.
Při zasažení očí: Ihned vyplachujte oči proudem tekoucí vody, rozevřete oční víčka prsty (třeba i násilím). Výplach provádějte nejméně 15 minut. Zajistěte lékařské ošetření, i když se jednalo o malé zasažení.
Při požití: Nevyvolávejte zvracení - hrozí nebezpečí dalšího poškození zažívacího traktu!!! Hrozí perforace jícnu i žaludku! Okamžitě vypláchněte ústní dutinu vodou a vypijte 2-5 dl chladné vody ke zmírnění tepelného účinku žíraviny. Nepodávejte
aktivní uhlí. Nepodávejte žádné jídlo. Přivolejte lékaře.

Obecná bezpečnostní pravidla při práci s oxidem dusičitým:
Zrzavě hnědý velmi toxický plyn.
Při nadýchání: Okamžitě přerušte expozici a jděte na čerstvý vzduch. Podle situace lze doporučit; výplach ústní dutiny, případně nosu vodou. Zajistěte lékařské ošetření.
Při styku s kůží: Vzhledem k vysoké afinitě k vodě je styk s kůží velmi podobný se stykem s kyselinou dusičnou. Ihned odstraňte zasažený oděv; před mytím nebo v jeho průběhu sundejte prstýnky, hodinky, náramky, jsou-li v místech zasažení kůže.
Poškozená místa oplachujte proudem vody po dobu min 15 minut. Poraněné (poleptané) části pokožky překryjte sterilním obvazem. Zajistěte lékařské ošetření.
Při zasažení očí: Ihned vyplachujte oči proudem tekoucí vody, rozevřete oční víčka prsty (třeba i násilím). Výplach provádějte nejméně 15 minut. Zajistěte lékařské ošetření, i když se jednalo o malé zasažení.


Tato upozornění jsou jen útržek , pro práci s těmito chemikáliemi je nutné si řádně prostudovat bezpečnostní listy jednotlivých chemikálií.

Reakce:

Reakci provádíme na dobře větraném místě, nejlépe v otevřeném prostoru, v nejkrajnějším případě pod digestoří.

Pracovní postup:

Jako vhodná reakční nádoba může sloužit 3-litrový plastový kanistr. V jeho horní části uděláme malý otvor, do kterého utěsníme plastovou hadičku. Hadička musí být natolik dlouhá, aby dosáhla na dno jiné asi 1-litrové nádobky (pohlcovač NOx),
která bude stát vedle reakční. Víko kanistru se nesmí poškodit, bude sloužit jako uzavíratelný otvor pro vhazování pozlaceného materiálu.
Do reakční nádoby nalijeme 1,5 litru 30%-ní kyseliny dusičné.
Do pohlcovací nádoby nalijeme 250ml vody, přilijeme 250ml 30% peroxidu vodíku a 250ml 38%-ní kyseliny sírové. Jednotlivé
složky přiléváme velmi opatrně, směs se bude zahřívat a mohla by vyprsknout. Nepospíchat!
Na konec hadičky nasadíme bublací kamínek (akvaristika) a ponoříme jí na dno pohlcovací nádoby.
Odšroubujeme uzávěr u reakční nádoby a opatrně vhodíme pár kousků pozlaceného materiálu. Né však více než 20g. V reakční nádobě probíhá v největší míře reakce:

3.Cu + 8.HNO3 -> 3.Cu(NO3)2 + 2.NO + 4.H2O

Unikající oxid dusnatý reaguje nad hladinou s kyslíkem na zrzavě hnědý oxid dusičitý:
2.NO + 02 -> 2.NO2

Protože jsou oba oxidy dusíku velmi jedovaté, necháme je probublávat do pohlcovače, kde se zachytí ve formě dusičnanů (Recyklační roztok A).Objevují-li se nad hladinou v pohlcovači zrzavé páry oxidu dusičitého, je směs v pohlcovači již neúčinná a musí se neprodleně nahradit směsí novou!

Neboť zlato s kyselinou dusičnou nereaguje (spolu s platinovými kovy) zůstane po rozpuštění neušlechtilých kovů plavat v roztoku ve formě zlatých šupinek. Do reakční nádoby můžeme po zreagování všech kousků materiálu opatrně vhodit další. Vždy dbáme na důkladné uzavření víka, aby nedošlo k úniku oxidů dusíku z reakční nádoby. Reakční směs se značně zahřívá, proto je vhodné jí nechat mezi vhozením dalšího kusu vychladnout.
Je-li reakční směs na vhození dalšího kusu již neúčinná, přefiltrujeme zlatý kal a zbylý roztok uskladníme pro další zpracování (Recyklační roztok B). Podle obsahu mědi bude roztok nabývat odstínů modré. Zlatý filtrát ještě několikrát propláchneme vodou s přídavkem malého množství kyseliny dusičné a pak jej vysušíme.



Po nahromadění žádaného množství je vhodné zlaté šupiny přetavit s přídavkem malého množství boraxu. Je-li v šupinkách velké množství cizího materiálu (např, úlomky DPS, kousky plastů viz. obrázek) je vhodné šupiny přepracovat metodou Acidace LK. Je zde totiž velké riziko, že velká část zlata přejde do strusky nebo že šupiny vůbec nepůjdou při tavbě slít.




Vaše komentáře...

204 komentářů:

  1. Perfekní práce. Srozumitelný a hlavně funkční návod a ohled na životní prostředí pomocí pohlcovače. Existuje i jiná látka či rostok jako alternativní pohlcovač?

    Děkuji za návod a přeji hezký den. RS

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,
    ano řešení by bylo.
    Pokud bude reakční nádoba nádobou mírně tlakovou a budete do ni z jedné strany foukat vzduch, pak z druhé budete odebírat směs NO2 se vzduchem (oxid dusnatý reaguje s kyslíkem ze vzduchu velmi ochotně) a jste na půl cesty jak oxidy dusíku zlikvidovat a zároveň využít.
    Směs pak necháte probublávat destilovanou vodou a získáte kyselinu dusičnou (její roztok).
    Jde pouze o vhodné nastavení poměru. Pro jistoty vždy přebytek vzduchu.
    Mnoho zdaru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den chtěl bych se zeptat kolik zlata je v jednom počítači
      Dekuji

      Vymazat
  3. Super! Velmi jednoduché návody vhodné i pro laiky.
    Ten pohlcovač je very good, já oxidy odsával ....

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím!Jestli jsem dobře pochopil,tak netřeba odstraňovat ani větší kuličky cínu se zbytkama odštípnutých drátků-dusičná to zvládne komplet.Dotaz2:jak bezpečně naložit s vyreagovaným roztokem v textu označený jako"B"???? Děkuji Michal

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den Michale,
    1/ Pokud je HNO3 ředěná, já uvádím 30 %, pak skutečně neni třeba odstraňovat případné obecné kovy jako cínové slitiny apod.
    2/ Ještě jsem nezpracoval stránky z recyklacemi, tak jen s předstihem. Zavěste do roztoku kus měděného drátu (kdyby náhodou ještě nebyla HNO3 zcela vyčerpaná) a i s ním nechte roztok odpařit do krystalické formy. Krystaly hydrátů dusičňanů (zejména měďnatého) skladujte, jdou pyrolytickým rozkladem zpracovat na kyselinu dusičnou.
    Mnoho zdaru.

    OdpovědětVymazat
  6. Zdravím,perfektní rychlá odpověd!-ještě jeden dotaz:jak dlouho můžou v reakční nádobě ležet Au šupiny?představa:rozeberu konektor šup s pinama do HNO3,pak týden nic,za týden se mi opět dostane pod ruku další.....atd.takže třeba šupinky Au přecedím za měsíc-budou tam ještě nějaké?Děkuji Michal

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den,
    bez obav, kyselina dusičná na zlato nepůsobí ani dlouhodobě. Jen si dejte pozor, aby se do roztoku nedostal chlor v jakékoliv formě (kys.chlorovodíková, chloridy, chlorečnany apod.) to by pak bylo o něčem jiném.
    Mnoho zdaru.

    OdpovědětVymazat
  8. Zdravím.Dnes první pokus-20ml+pár kontaktů...bublá skvěle,hnědý NO2už skvělý nebyl,tak sem baňku "uklidil" do průvanu za domeček a vzdálil se.Vyreagovalo všechno až na kontakty u kterých nebyla vrstva Au porušena.Vznikla krásná,mírně zahuštěná modrá kapalina /již nereagující s Cu/-s volně rozptýlenýma šupinkama Au.Nastává otázka jak rozumně plavající šupiny oddělit??-plátno,zachytit a proprat v čisté vodě jak zlatokop písek??nebo je nějaká metoda míň primitivní?Jinak zajímavá zábava-proč by si člověk sš elektro nemohl pravda čichnout i chemii když už leptá DPS v HCL.Díky za zajímavý blog.Michal

    OdpovědětVymazat
  9. ojojoj...roztok se zbarvil do tmavomodrozelena,na dne hnědý kal ve kterém se sem tam leskne nepatrná šupinka Au....tak nevím má-li to cenu vůbec filrovat....asi špatný Au nosný materiál...kulaté piny ze staré jehličkové tiskárny/konektor/...M.

    OdpovědětVymazat
  10. Zdravim,
    některé suroviny obsahují Au velmi málo. :-(
    Nechte roztok ustát, odlejte a recyklujte čirý roztok a kal nechte odvětrat až uschne. Až budete mít kalu alespoň 200 g zpracujte ho přes lučavku.:-)
    Oddělování malých šupinek z kalu by bylo nesmyslně pracné... :-(
    Mnoho zdaru.

    OdpovědětVymazat
  11. Zdravím,nebylo by jednodušší rozpustit kal ve rtuti? M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den, ja amalgamaci provozuji pokud mate dotaz smele sem s nim :) Petr

      Vymazat
    2. Zdravím jestli to chápu dobře tak pozlacené piny se rozpustí a zmizí a zůstene jen zlato nebo se z pinu stane ten kal a mezi nim zlate supiny? dekuji předem
      Pacala

      Vymazat
  12. Zdravím,
    ...nebylo. Amalgamace je dobrá na zhutnění šupinek, zejména z důvodu následného tavení, ale protírat kapku rtuti kalem nebo kal kapkou rtutí, to neni dobrá cesta.
    Zkuste to. :-)
    Mnoho zdaru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den -nevíte jak zpracovat šupinky zlata z ryzovnickych naplavů? mam z pisku odloucene drobne šupinky. dekuji

      Vymazat
    2. Mate uz jen ciste zlatinky oddelene od pisku? Chcete z nich mit kulicku? Nebo kulicku a navic zvysit ryzost? Prirodni zlatinky maji pokud vim pomerne vyskou ryzost. V zavislosti na charakteru (velikosti) zlatinek prima tavba ve smesi s boraxem (vhlke zlatinky smichat s boraxem a nechat uschnout), tavba v elektrickem picce nebo plamnenem na tvrdem dreve ... nebo amalgamace a nasledne zpracovani dle popisu zde na blogu. Petr

      Vymazat
  13. Zdravím,měl bych dotaz.Mám přístup ke K.Dusičné ale 65%.To je moc silné?Jak ji lze naředit na 30%?Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  14. Zdravím,
    nejjednodušší cesta.... Nařeďte Vaší HNO3 o koncentraci 65% destilovanou vodou v poměru 1:1 (tedy litr kyseliny a litr vody) a výsledkem máte kyselinu o koncentraci 32,5 %. To je dostatečné, po přesnosti nemá cenu jít.
    Důrazně upozorňuji, lijte kyselinu do vody né naopak a žádný spěch, směs se bude zahřívat.
    Mnoho zdaru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za odpovď.

      Vymazat
    2. rad by som upresnil koncentracie pri zriedovani HNO3.koncentracia HNO3 a aj vsetkych kvapalnych latok sa udava v hmotnostnych percentach, t.j. 65 % hmotnosti 1 litra HNO3 tvori HNO3,zvysok hmotnosti tvori H20.1 liter 65% HNO3 má hmotnost 1,4 kg, z toho vyplyva 1400 g x 0,65 = 910 gramov HNO3.ked 1 liter 65 % HNO3 zmiesame s 1 litrom H20, dostaneme 2400 g roztoku HNO3 s koncentraciou 910/ 2400 = 0,379 , t.j. 37,9 %.

      Vymazat
    3. Děkuji za upozornění, trochu jsem to překombinoval. Buď jsem měl napsat kilo a kilo pak vychází 32,5 %, nebo litr a litr a pak vychází Vašich 37,9%. Pro reakci nepodstatné, ale pořádek musí být.
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
  15. Zdravím,prosím vás,přes co resp.jaký filtr používáte aby nepropustil i ty nejmenší částečky zlata a zároveň se nerospustil?A jak se dále zpracovává zbylý roztok?Děkuji za odpověď fandím vašim skušenostem.

    OdpovědětVymazat
  16. Zdravím, chci se zeptat, jestli je způsob na větší množství materiálu, aniž by to nadělalo nějakou paseku.Cca kilo a více. Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  17. Zdravím. Chcel by som sa opýtať, aká by mala byť výťažnosť v % približne a ešte ako s materialom von z reakčnej, už tu taký dotaz bol , ale nenašiel som odpoveď inač je to tu super

    OdpovědětVymazat
  18. Zdravím,
    výtěžnost je velmi kolísavá. Některé piny z nových PC obsahují 0,5 g Au na kg pinů (bez plastů) některé staré konektory přes 10g Au na kg pinů i více.
    Z reakční nádoby vylít ven a přefiltrovat. Osobně se přikláním k dvojité filtraci, hrubá přes polypropylenové sítko a jemná přes filtrační papír ze skelných vláken.
    Mnoho zdaru.

    OdpovědětVymazat
  19. Dobrý den, díky moc za Vaše stránky, pomohly mi upřesnit si postupy, které jsem spíš jen vytušil z videí na Youtube. Teď jsem ve stádiu, kdy sháním materiál na "dobývání" zlata a v nejbližších dnech snad spojím teorii s praxí...Chtěl bych jen poprosit o nějaký postup na platinu, sehnal jsem větší množství platinových termosnímačů a je škoda je nevyužít.Díky, s pozdravem Gazárek

    OdpovědětVymazat
  20. Dobry den je tato metoda vhodna i na chemicky pozlacene DPS na kterych je nanesena nepajiva maska? A je mozne do reakcni nadoby vhodit celou DPS(ktera neni osazena el. soucastkama)?
    Dekuji Jirka

    OdpovědětVymazat
  21. Dobrý den,
    ano i na pozlacené DPS je tato metoda použitelná. Části kryté lakem sice trochu odolávají, ale nakonec podlehnou.
    Pokud budete zpracovávat celou DPS (s obsahem cínové pájky apod), věnujte velkou pozornost zpracování odpadu.
    Mnoho zdaru.

    OdpovědětVymazat
  22. Dobrý den,
    ještě k platinovým teploměrům...
    Pokud mluvíte o standardních Pt-stovkách (případně Pt500 nebo Pt1000) jedná se většinou o drátové snímače. Platina je o velmi vysoké čistotě a stačí čistě jen mechanické zpracování. Zpracování zbytků po pečlivé práci je smysluplné až při množstvích ve stovkách gramů zbytků.
    Pokud nejsou snímače drátové (jen napařená vrstva Pt na keramické destičce) je výtěžnost velmi mizerná a vyplatí se až od stovek kusů teploměrů.
    Sepsat článek je reálné, ale času je dost málo. :-(
    Mnoho zdaru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pt termočlánky jsou tvořeny 2 svařenými dráty - jeden je z čisté Pt, druhý je ze slitiny Pt/10%Rh. Termoelektrické napětí vzniká právě kvůli tomu rozdílu ve složení.
      Nejlepší úprava je mechanická, prostě je vykuchat.
      Přetavit to doma nejde přímo, ale dobře se slévá s olovem, dá se tedy rozpustit v roztaveném olovu na slitinu a to by asi i šlo odehnat oxidovadlem (KNO3?), je potřeba vyzkoušet.

      Vymazat
  23. Díky za odpověď, jedná se o Pt100 výroby někdy kolem padesátých let, možná i starších, některá čidla měla platinový drátek napařený, ale větší část má platinu zalitou v keramice(smaltu). Myslel jsem, že bych čidla rozemlel na jemné části a platinu z nich dostal chemicky.
    Situaci s nedostatkem času chápu a přeju, ať se daří.
    S pozdravem Gazárek

    OdpovědětVymazat
  24. Dobrý den,
    90 % Pt v těchto drátových čidlech je ve vývodech z těchto tělísek. Stačí kladívkem podrtit a tyto vývody odebrat. Drť s vláskovými drátky z Pt pak zpracovat chemicky.
    Obecně platí: Chemická cesta je vždy ztrátová, proto pokud je možnost kovy mechanicky oddělit, určitě volit tuto cestu.
    Mnoho zdaru.

    OdpovědětVymazat
  25. Dobrý den,
    Ve třech litrech 30% HNO3 odleptám cca 600 gramů konektorů (záleží na typu), je to množství odpovídající? Roztok samotný Cu drát ještě leptá, ale když přidám další konektory tak se nic neděje, ani po týdnu se neodleptají, jaké množství by bylo odpovídající?

    OdpovědětVymazat
  26. Dobrý den,
    30%-ní HNO3 (mol.koncentrace 5,62 mol/l, hustota 1,18 g/cm3)...
    Tři litry této kyseliny = 1062 g HNO3, která odleptá 401,6 g Cu. Reakce probíhá za vývoje NO a předpokládám, že nosič kontaktu je měděný. Vašich 600 g by odpovídalo jinému typu nosiče kontaktu (bronz, mosaz apod.). Výsledek je tedy v pořádku.
    Protože je spotřeba kyseliny dusičné zoufalá, zvažuji zveřejnění elektrolytických metod, které jsou z tohoto hlediska velmi šetrné.
    Mnoho zdaru.

    OdpovědětVymazat
  27. Dobrý den,
    průměrný obsah Ag na nekontaktních postříbřených součástkách se pohybuje kolem 8 g/kg, na kontaktech 25 g/kg a některé kontakty jsou čisté Ag nebo jeho slitiny (případně nepravé slitiny). Střízlivý odhad Vašeho obsahu je 500 g Ag což je řekněme 8 tisíc Kč. Samozřejmě mohu se mýlit.
    Poctivost firem v naší republice je obrazem poctivosti lidí, takže co k tomu dodat.
    DK se vždy nejlépe prodávají ryzí. Neplatíte homogenizaci, analýzu a různé další poplatky, dokonce bývá zvykem u ryzích kovů nevyžadovat žádný poplatek za analýzu (spektrákem) a návrh ceny.
    Souhlasím s postupem kolegy Petra, mechanická separace, elektrolýza v síranovém roztoku na hrubou práci (je bezeztrátová) a následné zpracování kalu. Neproklouzne Vám ani gram kovu. Snad se někdy dostanu k tomu zde tuto cestu zdokumentovat.
    Já z ní úplně vyřazuji amalgamaci, protože pozlacený materiál tavím v 500g ingoty a elektrolýzou nezískám šupiny u kterých by amalgamace obstojně fungovala, ale vyloženě "bahno" (anodový kal) s vysokým obsahem DK. Jedna z analýz potvrdila, že bahno po přetavení obsahovalo 60%Ag, 20%Au, 5%Pb, 5%Cu a ve zbytku zajímavosti (i nepříjemnosti) typu Sn,W,Pd,Be,Rh atd.
    Mnoho zdaru.

    OdpovědětVymazat
  28. Dobrý den. Puncovní úřad poskytuje službu - Stanovení ryzosti a hmotnosti drahých kovů včetně stavení do slitku - Ag do 100g/200 Kč, Au nad 10g/200 Kč. Máte s touto službou zkušenost, eventuálně s prodejem takového slitku?
    Díky za komentáře.
    Držím palce a přeji zdar Vaší práci.
    F.F.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stanovení ryzosti a hmotnosti - no problem - jakýkoliv PÚ v ČR - já používám k přesné stanovení ryzosti Au slitku (chemická analýza) do 10g za 150,- nad 10g 200,-Kč.
      Maximální spokojenost a přesnost oproti třeba Safině kde se mě při výkupu slitku pokusili podfouknout. Tavení - nemá zkušenost, tavím sám ...

      Vymazat
    2. Puncovní úřady v ČR jsou vybaveny RTG fluorescenčními analyzátory Spectro Midex, ten pražský má i ICP spektrometr pro mokrou analýzu Spectro Ciros CCD. Jsou to profíci a analýzy dělají dobře.

      Vymazat
  29. Děkuji za odpověď.
    Gazárek

    OdpovědětVymazat
  30. Zdravím. Pár měsíců zbýrám konektory procesory a mnoho jiného pozlacenýho materiálu k čemu mne inspirovala vaše stránka. No mam toho přes kilo ale nevím kde se dá sehnat chemie potřebná k dalšímu postupu ? Všude chtěj nějaké opravnění a to nemám. Můžete mi někdo poradit? Moc krát děkuji. Váš fanda Tino PS:SUPR STRANKY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tenhle problem taky znam priteli :), me osobne se podarilo sehnat chlorovodikovou, dusicnou a peroxid pres kamaradku ktera pristup ma, to je asi nejjednoduzsi zpusob. Par typu jak si obstarat chemikalie je tady http://chem.2forum.biz/t5-chemikalie-kde-sehnat ale napr. dusicna tam neni. Zkuste popremyslet o elektrolyze, ktera se da provadet i bez takovychto dost nebezpecnych chemikali, je fakt ze Au supinky z elektrolyzy a jejich zhutneni naslednou amalgamaci ve rtuti taky neni uplne koser z hlediska zdravi a sehnat rtut se muze ukazat jako stejny problem. Zalezi taky jak silne jsou zlacene piny kontakty apod. pokud jen slabe tak bude vysledkem elektrolyzy anodovy kal ze ktereho bude pravdepodobne opet nejvyhodnejsi vytezit DK pomoci chemie, i kdyz amalgamaci bych taky uplne nezatracoval. Shodou okolnosti prave nyni propiram anodovym kalem, ktery jsem predtim louzil v HNO3, par kapek rtuti, nasledne se chystam analyticky zpracovat zbyvajici kal abych se presvedcil o vhodnosti takoveto amalgamace. Je to krasna, strhujici a napinava prace ... :) Petr

      Vymazat
    2. Rtutí NEEE! Je to blbost, zamoříte okolí, je to nebezpečné. Poškozuje mozek a nervovou soustavu.

      Vymazat
    3. Koupit veškerou chemii můžete třeba i tady: http://www.funchem.cz/
      nepotřebujete žádné povolení. Zašlou vám to i přepravní firmou.

      Vymazat
  31. Dekuju moc za odpovedi.

    OdpovědětVymazat
  32. Dobrý den jsem fanouškem těchto stránek velmi by mě zajímalo jak z těch zlatých šupinek udělat aby byli čistí zlato myslím že to jde nějak vařit v lahvi s nějakou kyselinou ale víc nevím. Poradíte mi někdo Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DD,
      máte více možností:
      1/ amalgamace viz. článek
      2/ acidace v lučavce viz.článek
      3/ žíhat směs kalu a šupin na 800 °C po dobu 5 minut (odstranění zbytků kyseliny a dusičnanů, oxidace obecných kovů) a poté směs povařit v konc. HCl. Většina kalů je způsobena sloučeninami cínu a olova a varem v HCl se bezpečně odstraní.
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
  33. Ahoj všichni měl bych na vás dotaz kolik můžu dát přibližně desek z mobilů do 1 litru té kyseliny. Díky všem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DD,
      hrubý odhad 20 - 30 ks.
      Doporučuji ale vkládat postupně !
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
  34. Dobrý den děkuji za odpověd a nestačí to jen povařit v té kyseline HCL.

    OdpovědětVymazat
  35. Ahoj všem moc mi pomohly tyto stránky. Velice by mě zajímalo jak mám dlouho nechat ty desky z mobilů v té kyselině dusičné aby se odlouplo všechno to zlato nechal jsem to tam půl hodiny ale odlouplo se jenom něco děkuji za odpověď. A ještě něco žáleží na teplotě vzduchu kde to louhuji jestli je teplo nebo zima. Díky za odpovědi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli mohu,z mé skušenosti určitě na teplotě záleží v tomto období je reakce pomalá já osobně to lehce zahřívám na vodní lázni a desky ponechávám to v roztoku přez noc to je jen z mích pokusů. At se daří Radek B.

      Vymazat
  36. Dobrý den, náhodou jsem narazil na tuto stránku a dozvěděl se opravdu zajímavé věci (chemie mne ve škole vždycky bavila). Ale skutečně z rozpouštění hrstky pinů v kádince můžete mít takový zisk, aby to stálo za velmi rizikovou práci, navíc neefektivní a nešetrnou k životnímu prostředí? (Myslím, že při průmyslovém zpracování ve velkém se využívá např. i měď z pinů a podobně.) Osobně jsem toho názoru, že pokud investuji své úsilí a peníze do jiné, "normální" práce, v mém případě vývoj hw a sw, vydělám si více, bezpečněji a pohodlněji a likvidaci odpadu mohu přenechat firmám, které jsou na to specializovány. Ale samozřejmě je to jen můj osobní názor. Pokud někdo touží po zlaté horečce, já mu bránit nebudu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mno pokud milujete svou práci, tak chápu že si bouchnete jen přesčas a vyděláte více ;) Ale mně přesčas moc nebere a většina lidí ani tu možnost navíc nemají. Spíš jde o podstatu jak získat něco navíc bokem. Myslím že zisk ze šrotu a navíc ve zlatě je zajímavější než být v práci o 4 hodiny déle ;) Samozřejmě poznámka k bezpečnosti a ekologii je k zamyšlení...

      Vymazat
    2. Dobrý den,
      ve svém pohledu na věc máte pravdu jen částečně.
      Jsou piny, které na každý kilogram obsahují kolem 15 ti gramů zlata, přitom kilo pinů je zavařovací sklenice na okurky. Náklady jsou asi tak 250 Kč, čistý čas práce asi tak 5 hodin a zisk kolem 12 tisíc korun. Nepočítám samozřejmě cenu suroviny, protože ta je již uhrazena koupí zařízení, ze kterého lze surovinu získat a již dosloužila.
      Ekologická část je složitější. Některé návody jsou o recyklaci již doplněny, některé (třeba tento) ještě ne. Vyčkejte. :-)
      O specializovaných firmách mi ani nemluvte, kdyby jste to viděl na vlastní oči, změnil by jste zcela svůj názor!
      Jsou ale i výjimky. Jedna firma v Rakousku, to dělá velmi, velmi na vysoké úrovni. Jenže to mluvíme o absolutní špičce, takových firem je zlomek.
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
    3. Dobrý deň.Dalo by sa redukovat Au aj napr.síranom draselným alebo sodným?

      Vymazat
    4. Dobrý den,
      síranem sodným nebo draselným zlato nevyredukujete. Nejde totiž o redukci iontem síranovým, ale o redukci iontem železnatým.
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
  37. Dobrý deň, velmi pekná a dobre spracovaná stránka....
    posielam trošku nápovedu čo hľadať ....
    http://www.vykup-jinocany.eu/cenik_elektro.htm
    podla cien z výkupu pekne vidieť "čo sa oplati" hľadať...

    OdpovědětVymazat
  38. Dobrý den moc mě tato stránka baví velmi mi pomohla měl bych otázku. Nevíte někdo jak z mobilních desek sundat ten modrý nebo zelený lak zjistil jsem že některé velmi staré mobily mají tu desku celou pozlacenou a byla by škoda ji celou nevyužít. Díky všem za odpověd

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DD,
      nasycený roztok hydroxidu sodného či draselného Vámi popisovaný lak uvolní (a částečně odleptá).
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
  39. Dobrý den,chtěl bych se zeptat,mám doma cca 10kg pozlacených kontatků a kdybych zlato oddělil tímto způsobem kolik bych tak měl výtěžek?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DD,
      pošlete mi e-mailem foto a já si na základě zkušeností typnu. Přesně Vám to ale zodpoví jen analýza.
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
    2. Dobry den Dahokov,

      Poslete mi prosim Vas email na svadal@seznam.cz nebo na cislo 604227608. Mam nekolik kilo pozlacenych pinu, kontaktu,tranzistoru a vseho, rad bych vam zaslal foto. Diky L.

      Vymazat
  40. Moc děkuju za odpověd a jak se takový nasycený roztok přípraví a kolik toho roztoku potřebuju na odleptání asi 20 desek. Děkuju za odpověd

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DD,
      nejbezpečnější příprava spočívá v přidávání granulí hydroxidu do vody po malých lžičkách a stálého míchání. I tak je nutno být opatrný, při rozpouštění se uvolňuje velké množství tepla a roztok se může začít vařit a vyprsknout.
      Množství se nedá snadno určit, hydroxid se skoro nespotřebovává a roztok se dá tudíž použít opakovaně.
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
  41. Opět jste mi velmi pomohl a nevíte náhodou kolik se dá toho hydroxidu přibližně do 1 litru vody. Moc děkuju

    OdpovědětVymazat
  42. Tak už jsem udělal ten nasycený roztok ale něják to nefunguje a jak to ta mám nechat dlouho děkuji za odpověd.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DD,
      odleptání krycího laku v roztoku hydroxidu trvá poměrně dlouho. Někdy týden, někdy ještě déle. Je to ale bezpracná metoda...
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
  43. Díky tak jsem to zkoušel ještě jednou a povedlo se bylo to tam asi hodinu a půl a bylo hotovo jenom mi trochu slezlo i to zlato tak nevím co se stalo myslel jsem že zlato je odolné. Díky za odpověd.

    OdpovědětVymazat
  44. Prosim vas,

    Co sa stane ked pouzijem 65% HNO3 ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporucuji procist poctive diskusi pripadne diskuse na tomto webu, uz se tu o tom mluvilo. Strucne ... reakce bude bourlivejsi a z toho plyne napr. zlaceni bude vice potrhane, zlato bude rozdeleno na vice mensich kousku. Vetsi riziko nezvladnuti reakce, vytece vam to ... ale pokud to zvladnete tak asi neni zadny zasadni rozdil, o zadne zlato neprijdete pokud budete poctive filtrovat.
      Petr

      Vymazat
  45. pozdravujem vsetkich chcem sa popytat aky je najlepsi spvosob na stavenie takichto supin?mne sa ich vzdy podary spalit robym to z horakom na propan butan a ci niekto nevie gde kupim indukcnu piecku za neaku rozumnu cenu dakujem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravim.Moj nazor:rozpustit v lučavke kralovskej,vyrafinovat siricitanom,premyť,vysušiť a roztaviť s boraxom.

      Vymazat
    2. Já bych nerozpouštěl v lučavce ale použil bych amalgamaci.
      Výsledný materiál se potom velmi dobře taví plamenem.

      Vymazat
    3. najlepsia je klampiarska velka letovacka z ktorej vabrat letovacie teleso a do diri dat na šiti ochanny prstenec ado neho dat amalgan do prstence a pustit na dobrem dratu to do diry letovačky a upicto na 350 stupnu celzia s pozdravem Paul

      Vymazat
  46. dakujem za radi len sa mi nedari zohnat ortut a preto sa pytam na tavenie supin ma niekto skusenosty s tavenym supin pomocou ele. piecky.?mam obavy ci to nezhory dakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DD,
      pokud nehodláte amalgam zpracovávat chemicky nebo v uzavřeném destilačním cyklu, vůbec se do toho nepouštějte. Je to zbytečný risk !
      Šupiny se taví tak, že se navlhčí, trochu se "posolí" boraxem, uválí se kulička, nechá se uschnout a pak se taví plamenem. Je jedno jestli PB nebo benzínka. Zlato "spálit" nelze, jen se značně změní objem. Např. hrst šupin poskytuje po tavbě slitek o velikosti fazole.
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
  47. Dobrý den moc mi pomohli tyto stránky jaký používáte filtr abych se zbavil toho šedomodrýho kalu děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DD,
      pokud je dostatek času, tak filtr nepoužívám, jen gravitaci. Nakonec všechny šupinky padnou na dno. Ty pak zpracuji společně s kalem.
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
  48. Dobrej mám otázku jak dostat zlato z toho šedýho kalu. Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DD,
      nejjednoduší metoda je metoda chemická v LK viz. jiný článek zde na blogu.
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
  49. Dobrý den tyto stránky jsou super velice mi pomohli měl bych otázku kolik asi gramů těch kontaktů se dá dát do 1 litru té kyseliny dusičné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DD,
      1 litr té kyseliny rozpustí 250g kontaktů, ale dát je tam musíte samozřejmě postupně.
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
    2. Dobry den ORTUTI je dost makup lacinych rychlobežnych ortutovych teplomerov a narozbiej jich nad fotovaničkov dole slabyn vetrem amašto ... spozdravem Paul

      Vymazat
  50. Dobry den.Mám větší množství,cca 1t směsi tištěných spojů s obsahem Ag Au Pt Pd Rh.Která z metod je nejvhodnější.Dá se z této směsi vytěžit i Ta Pb Sn Ge Ga Cu případně připadně jiné.Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  51. Dobrý den a kolik gramů kontaktů ta mám dát a za jak dlouho další moc děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DD,
      po 50g a přidal další až reakce ustane.
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
  52. Dobrý den, mám zhruba 70kg pozlacených konektorů a pinů ze starších zařízení, a zajímalo by mě jako amatéra který nemá velké zkušenosti kterou metodu zvolit k vytěžení AU. Vždy jsem konektory prodával jiným zpracovatelům ale po přečtení různých diskuzí jsem se rozhodl to také vyzkoušet. Jde mi o to abych věděl na jakou metodu se zaměřit a tu nějak postupně zkoušením dotáhnout k dokonalosti. Děkuji za radu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pozlacene konektory a piny ... to je prilis siroky pojem, metoda se odviji od toho jak moc jsou dane soucastky zlaceny. Vetsina klasickych konektoru a pinu z PC nevhodna k acidaci. Kvanta kyseliny > vysledek mnozstvi odpadu a malinko zlata opravdu hodne zaneradeneho balastem. Ostrihy z PC karet (golden fingers) > acidace HNO3 (nutna minimalizace ostatnic materialu, zadny cin apod.) nasledne mozno amalgamovat nebo pri velkem mnozstvi tavit v kelimku snad i plamenem po smiseni s boraxem (doctete se v diskusi jak na to). ... silne zalcene piny jaosobne radim elektrolyzu s naslednim zpracovanim Au supinek stejne jako u golden fingers. Cili jaky konkretne material mate?

      Vymazat
  53. Dobrý den opět jste mi moc pomohl a kolik je asi ta prodleva kdy mám dát ty kontakty další. A jak to ta mám nechat dlouho v té kyselině. Díky za odpověd

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pane a kolik detinskych otazek tam jeste mate? Precetl jste si cely web vcetne diskusi? Verim ze pokud to udelate tak budete mit dostatek informaci aby jste se do toho pustili bez toho aby jste mel v ruce casovy harmonogram, stopky, odvazene mnozstvi surovin a chemie a jel bod po bodu.
      Petr

      Vymazat
  54. Panove VIVAT ELEKTORYLZA, Priklad: tesla konektory (silne zlacene) 175g ... elektorylza 3dny 1A 2V ve skalici modre > po skonceni elektrolyzy 14g (Au supinky + ballast) > mozno pro odstraneni zbyvajici praskove medi pridat par kapek HNO3 ... dalsi postup je na Vas, ja volim amalgamaci ... vysledek kulicka amalgamu 7,3g z toho Au 1,6g (ryzost ukaze az nasledne zpracovani) + vytezena med na katode odhadem 100g ... shrnuti zadna kyselina a minimum odpadu, cenove a ekologicky (pomijim rtut, lae te mma minimalni mnozstvi a v uzavrenem cyklu) uplne nekde jinde nez acidace ... zde na webu se doctete kolik HNO3 by jste potrebovali ke zpracovani mych 175g PINU ... tesim se na zpracovani elektrolyticke metody zde na webu :) Petr

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den pane Petře.
      Všem chemickým metodám se věnuji už cca 6 let a zvládám je.
      Rád bych zvládl i elektrolýzu.
      Můžu Vás popřípadě jiné čitatele blogu poprosit o přímý kontak pro možnost diskuze? Můj mail je : mirdahd@centrum.cz Děkuji

      Vymazat
  55. Zdravím, dnes jsem se pokusil oddělit zlato z malinkatých pinů. Do 1,5l kyseliny jsem nasypal 20g těchto pinů, asi půl hodiny to bublalo a všechny piny změkly že se dají rozmáznoutna stěně nádoby, čím to je? Nic se od nich neoddělilo, jen ty piny plavou nahoře. Co jsem udělal špatně?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DD,
      to znamená, že piny byly tak silně zlacené, že drží svůj tvar. To je dobrý výsledek! :-) Možná budete muset získané šupiny ještě dodatečně povařit v konc. HNO3, aby jste odstranil veškeré obecné kovy, které se v těchto "pouzdrech" vždy ukryjí.
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
  56. Zdravím, super stránky.Chtěl bych se zeptat zda někdo provozuje metodu HCL+H2O2 při oddělování zlata z desek plošných spojů mob. tel.Při použití HNO3 je problém s cínem.
    Ještě bych se chtěl zeptat jestli by někdo nebyl ochoten více zde popsat elektrolýzu pozlacených pinů. Děkuji Honza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jake piny mate? Zajima me zda piny z PC, nebo napr. TESLA celozlacene? Od toho se odviji zda je lepe piny predem tavit do elektrod nebo lze pouzit primo piny jako elektordu. Silne zlacene ja osobne netavim ale piny umistim v nadobe se sitovanym dnem tak aby horni cast hromadky pinu sahala nad hladinu elektrolytu a tam pripojim napeti. Obecne informace dohledate na webu behem okamziku katoda (minus pol = medeny plech, v mem pripade 10x15cm), anoda (plus pol = piny, tavene do elektrody nebo nasypane v nadobce), elektrolyt vodny roztok skalice modre, napeti 2V proud 1A, vzdalenost elektrod 5cm. Nutno sestavu upravit tak, aby jste dosahl pozadovanehe proudove hustoty, jeji optimalni hodnotu a vzorec pro vypocet naleznete na webu. Pokud bude proudova hustota mala, bude elektrolyza trvat dele, pokud bude prilis velka tak to bude sice rychlejsi ale med vyloucena na katode bude houbovita, praskova a bude odpadavat na dno nadoby s elektrolytem. Pokud budete mit silne zlacene piny tak valna cast zlata zustane v nadobce zachycena na sitku, nasledne proprat a po pridavku par kapek HNO3 pro odstraneni zbylych obecnych kovu dale zpracovat. Pokud budete mit piny vytaveny do elektrod tak zlato a dalsi DK prejdou do anodoveho kalu na dne nadoby s elektrolytem, ten nasledne zpracujete napr. HCl ... pak velmi dukladny proplach vodou ... pak HNO3 .... pak lucavka ... zlato najdete v lucavce, pripadne stribro v HNO3. Pokud budete elektrolyzou zpracovavat piny ze soucasnych PC bez tavby tak vam v sitku zustane v podstate taky zanodovy kal, dosahnete zvyseni koncentrace DK ve smesi ale bude to pozadovat pomerne dost usili zlato vytezit. Zlata tam stale nebude prilis velke mnozstvi, ale to je dano velmi malym obsahem Au v takovychto pinech. Pokud si projdete diskusi vyse tak se o tom neco doctete. Tento navod berte jako strucny zakladniho postupu ktery se muze v jednotlivostech lisit ... vrele doporucuji zacit zkouset a vyladit si vasi osobni optimalni sestavu a konfiguraci. Pokud vam nektere jednotlivosti nejsou jasne ptejte se :) ... Diky Petr

      Vymazat
    2. HCl s H2O2 produkuje plynný chlor, který se za 1. světové války používal jako bojový plyn. Nic moc. Navíc to rychle utíká a také peroxid se rychle rozkládá, za chvíli je pryč a občas směs bouřlivě vyvře. Lučavce se tento postup nikdy nevyrovná.

      Vymazat
  57. Děkuji Petrovi za pěkný popis.Mám několik URS a směs pinů z počítaců,hardisků,koncovek a mobilních telefonů. Vyzkouším vaši metodu na par URS a snad se zadaří. Chtěl bych se zeptat.Na eletrode se bude vylučovat jen měď?Kam přechází ostatní obecné kovy? Nebo přechází do anodového kalu a pak se odstraní HCL?
    Děkuji Honza.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporucuji zpracovat samostatne URS konektory,ostatni piny by Vam vysledek zaneradily. Ostatni kovy se bohuzel take na katode vylouci (alespon ja to v paxi pozoruji, nevim co rika teorie :) ... zkuste procist toto http://portal.cenia.cz/eiasea/download/EIA_OV1056_oznameni_1.pdf), ovsem v pripade URS a WK by to nemel byt prilis problem. Behem elektorlyzy dojde pravdepodobne k zatizeni elektolytu jinymi kovy (nez Cu) a projevi se to na silne houbovite forme kovu vytesneneho na katode. Zde zalezi jestli vam jde take o katodove Cu, pokud ano obmenite nebo nejakym zpusobem zrecyklujete elektrolyt. Pokud nepocitate s vytezenim medi tak Vas to nemusi trapit, ja osobne se snazim med vytezit cili dbam na to aby katoda byla kompaktni a pokud mozno pouze z medi ... tady ferove rikam ze nemam zpracovanou presnou metodiku jak toho docilit. Je zajimave ze napr. V jedne nadobe kde provozuji elektrolyzu PC pinu se mi na katode vylucuje krasna med sice pomalu ale rekl bych ze cista med, presny duvod nevim jen si domyslim ze to je nizsi proudovou husototu (pouzivam jiny tezko meritelny zdroj napeti a proudu). V idealnim pripade zustanou ostatni kovy v elektrolytu nebo anodovem kalu, rozhodne do AK prejde i cast zlata ale u URS odhaduju v radech jednotek procent rekneme 2%. Vytezeni anodoveho kalu je samostana kapitola. V zavislosti na ocekavanem vysledku (kovech) se pouziva HCl a HNO3 ... pripadne take NaOH. Mimochodem momentalne zpracovavam elektolyzou zlacene tranzistory a katoda je silne zaneradena jakymsi hobovitym kovem ... asi KOVAR nebo z ceho jsou pouzdra tranzistoru zhotovena. Obcas se mi do anodoveho kalu vydroli take praskovita med z katody, cili je potom v AK vysoky podil Cu, tento jsem jeste nezpracovaval ale mam v umyslu pokusit se tento AK pretavit do elektrody kterou nasledne pouziji jako anodu v dalsim kole elektrolyzy. Opet to prosim berte jako nastin reseni, ADMIN to ma verim komplexne zpracovano a ja se od nej rad priucim. Pocitejte tak s tim ze ke konci elektolyzy Vam par kontaktu zbyde protoze uz budou pod hladinou a elektrodu (Cu drat) ktery k nim budete pripojovat vam bude uzirat elektrolyza ... zapojte vlastni invenci :) ... v sitku vam krome Au supinek a nezpracovanych kontkatu zustanou taky zastecne narusene kousky Sn, k oddeleni pokud mozno co nejvetsiho a nejcistsiho podilu Au pouzivam dva kelimky a opakovanym prelivanim rozvireneho obsahu vzdy necham strhnout Au supiny proudem vody do druheho kelimky (zkratka zamicham kelimek a rychlym prelitim do druheho vyliji cistou vodu s valnou casti Au do druheho kelimku) ... postup opakuji kolikrat je potreba. Dejte vedet jak se podarilo. Kolik toho mate na vahu?

      Vymazat
  58. Zdravím. URS mam zatím asi kilo a ostatních pinů také. Napadlo mě jestli by šlo jako anodu použít uhlíkovou elektrodu,kolem které by byly v sítku ve tvaru trychtýře nasypána piny. A děkuji za popis.
    Mužu se zeptat kolik Au jste takto vytěžil a kolik je k tomu třeba PC pinů.Přibližně. Děkuji Honza.

    OdpovědětVymazat
  59. JJ uhlikova elektroda je urcite dobry napad. Pred casem jsem ji zkousel sice se mi take casem rozpadala ale urcite vydrzi dele nez medeny drat. Podobne zkusenosti mam i s nerezovym plechem. Co se tyce vyteznosti: Nemam to zatim presne vysledovano ale hrubym odhadem bych rekl ze URS a WK davaji cca 5g na kg pinu, pokud ma nekdo osobni zkusenosti budu taky rad kdyz se podeli. Rozdil je taky F vs. M konektory rekl bych ze pomer je asi 1:0,6 tedy ze z jednotkove hmotnosti samcu dostanete 60% toho co z jednotkove hmotnosti samic. PC piny to je tragedie :) ... zalezi taky hodne na jendotlivem typu ... ale vemte si URS podivejte se jak je zlaceny a potom se podivejte na piny ktere ziskate napr z PCI nebo ISA slotu ... hadam ze 1/2g z 1kg je optimisticky odhad. Vetsina zlatokopu s tim dela tajnosti ... duvody jsou pochopitelne ... pokud na webu dohledate kolik je nekdo ochoten zaplatit za 1kg URS vcetne plastu nasel jsem az 6000,- tak pokud vi co dela a vylati se mu to tak jsem nekde udelal chybu :) ... ale myslim si spis ze to nebude tak ruzove, ze vam nakonec tu cenu neda. xistuji ruzne typy URS, ale nevim zda a ptipadne jak moc se lysi silou zlaceni ktera je nejpodstatnejsi. Dejte pak vedet vlastni vysledky. Petr

    OdpovědětVymazat
  60. Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli by šlo tavit zlato tímto hořákem Děkuji. http://www.az-svarecitechnika.cz/scripts/podrobnosti.php?IDZ=2931&vypis=popis#zalozky

    OdpovědětVymazat
  61. Zdravím
    Moc zajímavá stránka moc se mi tu libí..
    Já se zajímám o překup tištěných spojů , pozlacených a stříbrných pinů.
    A tak bych se chtěl zeptat...
    Vím že není sranda sehnat tyto chemické látky jako je třeba lučavka atd. můžete poradit jak získat sehnat či koupit Kyselinu dusičnu 30% nebo zda-li se dá vytvořit smíchaním více dostupných kyselin??? děkuji predem

    OdpovědětVymazat
  62. =Zdravím.
    Chtěl bych se zeptat.
    Dá se udělat z kyseliny dusičné 65% KYSELINA DUSIČNÁ 30% a jakou dobu cca nebo jak poznám ze pozlacené piny jsou zbaveny au?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dobry den z HNO3 se da rozredit na 30% kyselinu tym že do 1,3 dcl destilovane vody vleješ 1 dcl-"decilitr" HNO3 65% KYSELINY pomaliňku "lebo more do flaše neuleješ ale flašu KYSELINY DO MORA VLEJEŠ" toto je pravidlo redeni KYSELIN autor...

      Vymazat
  63. Honzo tak se pochlubte jak dopadla elektrolyza URS pinu ;)
    Petr

    OdpovědětVymazat
  64. Dobrý den chtěl bych se zeptat desky z mobilů jsem dal do kyseliny dusičné a výsledek nebyl nejlepší hnusné šedé bláto se zlatem které není možné nijak přefiltrovat tak mě napadlo jestli není lepší je dát hned do lučavky aby se to rozpustilo hned a jěstě kolik by se mělo dát do 1 litru té lučavky desek. Děkuji všem za odpověd tyhle stránky jsou super.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DD,
      lepší to nebude. Můžete sice postupovat dle návodu "acido-cementace" a zlato skutečně získáte, je však jednoznačně nejlepší zbavit se většiny kovů a pak pracovat jen se směsí Au+SnO2.
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
  65. Děkuji za odpověd Ještě bych potřeboval něco vědět už mám toho kalu celou plnou krabici od zmrzliny a nevím jak ho zpracovat přes tu lučavku jestli ho mám nechat tak jak je docela tekutý nebo ho nechat uschnout a vypařít v něm všechnu vodu na pevnou hmotu. Moc děkuji a ještě kolik toho kalu 1 litr lučavky rozpustí díky všem za odpověd Super Stránky

    OdpovědětVymazat
  66. dobrý den, oplatí se nechávat piny z desek hdd, karet

    OdpovědětVymazat
  67. Pokud někoho zajímají finance ve vztahu k drahým kovům, doporučuji pár tipů, jak se nenechat podvést při výkupu zlata na http://www.vykup-zlata-cena.cz/

    OdpovědětVymazat
  68. Dd,cenik a zajímavý članek http://doplnek.com/content/setrna-recyklace-cennych-kovu
    http://www.kovosrot-trecha.cz/cenik-elektrosrotu
    kingi

    OdpovědětVymazat
  69. Dobrý den,
    Rád bych se zeptal, zda se doma vyplatí získávat zlato z URS konektorů, které jsou často pocínované. Jak sem se dočetl, je to trochu problém. Nebo je lepší je prodat nějaké firmě, která se tímto zabývá. Na internetu jsem našel že se dají piny ze samice prodat za 11200 kč/kg a že tyto piny obsahují asi 1,4 procenta zlata, což po jednoduchém vynásobení dává stejnou cenu kdybych z nich zlato doloval sám i když bych je prodal celé. Což mi přijde divné.
    Nemám tolik času abych se s tim mořil dlouhé dny, ale na druhou stranu by to mohla být docela zábava a rád bych to aspoň vyzkoušel.
    Za jakoukoli radu děkuji, případně pokud někdo víte, kde se tyto konektory dají výhodně prodat, budu taky rád a pomůže mi to trochu si přividělat při studiu.
    Martin

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DD,
      ta výkupní cena nebude tak úplně růžová právě v souvislosti s obsahem cínu. Srážky bývají až 20% ceny.
      Obsah 1,4 % je skutečně průměrný obsah (samec i samice), samotné samice mají výtěžnost vyšší průměrně kolem 1,8 %. Samozřejmě cín to celé kazí.
      Výkupů je několik, většina z nich dá kolem 10 tis./kg a 20% dolů za cín.
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
  70. Dobrý den,
    tyto stránky jsem objevil dnes uplně náhodou. Mám asi 3kg URS konektorů, ještě že jsem je nevyhodil.Ani jsem nevěděl, že mají nějakou cenu. Kde je nejlepší výkup ?

    OdpovědětVymazat
  71. Rad bych se admina zepta, delam elektrolyzu zlacenych pinu, po vyuziti elektrolyt filtruju klasickym papirovym filtrakem, rikam si ze jestli obsahuje koloidni zlato tak o nej prichazim. Nasledne nechavam elektrolyt krystalizovat do neceho mezi modrou a zelenou sklacici :) ... s tim zena dne pod temito krystaly nalezam svetle hnedy prasek vlastne zatuhnuty v tech krystalech. Docetl jsem se na webu ze koloidni castice sedimentuji, je mozne ze se jedna alespon dilem o Au? Jak to overit pripadne vytezit? Zkusim si odpovedet sam ...spektrometrem nedispnuji takze seskrabnout a rozpusit v lucavce a nasledny cinaty test? Nebo jaky je Vas nazor? Diky Petr

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DD,
      s koloidem si nemusíte lámat hlavu jedná se o ztráty v řádech ppm. Při amatérském zpracování vznikají ztráty většinou až při srážení z lučavky královské nebo při tavbách.
      Vaši samoodpověď potvrzuji jako správnou, cínatý test by Vám výraznější obsahy ukázal.
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
    2. dobry večer chci se zeptat kolik gramu ... zlata...rospusti 4dcl. lučavkykralovske +...- spozdravem Pavel

      Vymazat
    3. Tak jste mel pravdu jestli je to koloid tak zlaty urcite neni, rozpustil jsem v lucavce a cinaty test negativni. Ale privedl jste me na dalsi otazku :) ... verim ze ted nelitujete toho ze jste si se mnou zadal :) ... Jake chyby muzu udelat behem srazeni a tavby? V zasade se drzim Vasich doporuceni, ale mozna jste neco nevedomky vynechal v domeni ze je to prece automaticke :) ... napr. je opravd udulezita denitrifikace pred precipitovanim? staci strucne dekuji moc za rady.

      Vymazat
    4. DD,
      budu tedy heslovitý:
      1/ Nutno kontrolovat funkčnost cínatého testu, pokud je namíchán již dlouho je většinou falešně negativní.
      2/ Denox je velmi důležitý. Dokud neni proveden důsledně, je část Au zase rozpouštěna hned po redukci. To nelze přetlačit přidáváním dalšího redukčního činidla, která jsou většinou rozpustnější než sloučeniny zlata a může docházet k srážení (krystalizaci) těchto solí ještě před redukcí.
      3/ Poslední zásadní chybou je spěch při redukci a nedostatečná sedimentace.
      Tavba má další svoje úskalí.
      1/ Při nedostatečném proplachu a redukci viz.výše může docházet k těkání sloučenin zlata a tím k ztrátám (většina sloučenin zlata těká).
      2/ Poměrně velké ztráty vznikají vlivem tvorby strusky přidávanými tavidly. Preventivně doporučuji strusky přepracovat, někdy jsou ve strusce i okem viditelné kuličky zlata.
      To je asi to nejdůležitější.
      Mnoho zdaru při těžbě.

      Vymazat
  72. panove je tady uz o mnoha tematech napsano dost veci, silne vsem doporucuji at zapoji energii a elan a nejdrive si proctou vsechny diskuse (mimochodem pomerne zajimave cteni) a az potom se ptaji ... vas dotaz si zodpovite sam po precteni diskuse pod "Acidaci LK" ... cituji "teoreticky staci na 1 g cisteho Au 1,85 ml HCl a 0,36 ml HNO3, prakticky sa tieto hodnoty daju velmi tazko dosiahnut, ja osobne pouzivam pre praskove vzorky 2,5 ml HCl a 0,4 ml HNO3" ... zbytek si snadno spocitate ;) Petr

    OdpovědětVymazat
  73. Dobrý den, ten způsob "dobytí" zlatých šupinek z pozlacených pinů se mi líbí - tím, že je to trošku návrat do hodin chemie :) (ze zlatem jsme ale reakce nedělali :( ).
    Chtěl bych se pozeptat na význam toho pohlcovače? - tím, že jej aplikuju do reakčního systému, tak zabranuju vpodstate unikání škodlivých látek do ovzduší? jiný důvod tam není ? Je možné vhazovat jednotlivé malé dávky pinů přímo do otevřené nádoby s přelitou HNO3, s tím, že bude umístěna venku a lidé se v její blízkosti vyskytovat nebudou...Je skutečně to unikající množství NO, resp NO2 tak výrazně nebezpečné pro životní prostředí?-není třebas několikakilometrová cesta automobilem srovnatelná (výfukové plyny)? díky za obohacující rady. Petr

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DD,
      to je na velmi dlouhou debatu.
      Ano jde čistě jen o bezpečnost a ekologii. Porovnávat jednotlivé zdroje NOx neni ale úplně správný přístup. Snahou každého chemika a to i laika by mělo být, nevytvářet odpady a počínat si bezpečně (a to nejen k sobě). NOx jsou poměrně nebezpečné a to i v míře, kdy nejsou čichem znatelné. Nejde jen o poleptání plic, jde o mnohem méně výrazné nervové poruchy, vlivem dýchání podprahových množství NOx.
      A i když nenesu žádnou odpovědnost za Vaši práci, byl bych rád, kdyby každý riziko zvážil a počínal si zodpovědně.
      Děkuji za dotaz, čas od času je třeba připomenout zlatokopům, že cenu zdraví nelze ničím vyvážit.
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
  74. Zdravím.
    po elektrolýze pozlátených pinov som použil slanú vodu ako elektrolyt, pekne to z nich zišlo dole.
    Teraz mám na spodu nádoby žltý sediment, čo s tým ?
    Niesu to šupinky ani prach skôr niečo ako kal. Rozmýšlal som že tam kvapnem ortuť ale pri mojich znalostiach chémie by som ju následne musel odpariť . Nejaký lepší nápad ? ďakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kolego, kolego ... pokud jste se rozhodnul pro amalgamaci anodoveho kalu tak Vas odkazuji na Amalgamaci zde na blogu ... ale IMHO neni to dobre reseni ... prectete si diskuse uz je to tady resene. Petr

      Vymazat
  75. oprava* Pri elektrolýze

    OdpovědětVymazat
  76. Zdravim objednal som z netu kyselinu dusičnú , v popise majú Kyselina dusićná p.a - čo znamenaju tie pismena ? budem ju vedieť použiť ?
    Ďiki

    OdpovědětVymazat
  77. p.a.,,pre analýzu,,znamená to,že kys.je vysokej čistoty a samozrejme že je použiteľná.Na získavanie DK by úplne stačila aj technická.

    OdpovědětVymazat
  78. ahojte, taktéž připojím svůj poznatek:
    taktéž jsem zkoušel rozpouštět piny v 30% HNO3, ale bohužel se jen lehce zabarvila a výsledek žádný (zbytečně jsem ji 1l ředil :( )posléze jsem piny dal přímo do kupované 60% a výsledek dokonalý :)...možná záleží jak na kterých pinech, ale 30-ka u mě vůbec nešla!

    OdpovědětVymazat
  79. Chcem poprosiť Anonyma prípadne všetkých o radu. citujem:

    Anonymní10. února 2014 23:35
    (Zdravim objednal som z netu kyselinu dusičnú , v popise majú Kyselina dusićná p.a - čo znamenaju tie pismena ? budem ju vedieť použiť ?
    Ďiki)
    Kde sa dá objednať HNO3 bez problémov. Skúšal som to cez net u dvoch firiem zaoberajúcich sa predajom chémie. Každý ma odbil s tým že objednať tuto kyselinu nemôže hocikto. Ja tomu rozumiem to by nám tu hociakí 14 roční prckovia robili ohňostroje... Ja by som potreboval objednať 3-4 litre práve na spracovanie týchto odpadov. Z HCl alebo disiričitanom a inými látkami problém nie je, tie už sú. No ku šťastiu mi chýba HNO3, preto chcem poprosiť kolegu ak to bude možné aby mi poslal odkaz kde sa dá objednať HNO3 bez vyššie uvedených problémov na: nepoviem@pobox.sk (prípadne ak má niekto typ na inú firmu poprosím o odkaz) ďakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. musis to obiednat prez kamarada ktory ma nato bespecnostni list...

      Vymazat
  80. a ty p. a. su ocistote kyseliny - p.a. je najcistsi z produktu

    OdpovědětVymazat
  81. Objednať sa to dá u hociktoreho predajcu ale potrebuješ ičo a dič..(živnosť)
    pošlu to aj kurierom na dobierku.( majú vlastneho kuriera na prepravu nebezpečnych latok)

    OdpovědětVymazat
  82. Dobrý den, mám cca. 1000ks pozlacených skleněných knoflíků, a chtěl bych se zeptat, jaký je nejlepší způsob zpracování? Předem děkuji za odpověď. Zatim mám zkušenost jen s metodou A/P.

    OdpovědětVymazat
  83. Potřeboval bych poradit jak zpracovat zbytky Au , které je znečišťené
    cínem. Je to zbytek po reakci pozlacených pinů a HNO3. který protekl
    cedníkem.

    OdpovědětVymazat
  84. Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli jsou konektory např. z procesoru z čistého zlata a nebo jsou pouze pozlacené. Děkuji za odpověd

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dobrej den konektory jsov pozlacene a v vnitru jsov zlate dratky a spoje k čipu s pozdravem zlatokop

      Vymazat
  85. Dobrej mnel bych dve rychle otazecky co je pod pozlacenim na pinech napr.ze slotu na RAM? Proste je nosic pak stibronebo co? A pak pozl. A druha otazecka existuje nejaky spusob jak z HNO3 ziskat spatky med? Moc dekuji za odpoved a supeeeeer blog

    OdpovědětVymazat
  86. Zdravim mam spoustu pozlacenych pinu,a takematerial sopsahem zlata a stribra a tak dale kontakt cislo 606979031

    OdpovědětVymazat
  87. Dobry den, cetl jsem uz vse a jsem z toho nejaky zmateny, chci se jen ujistit, udelal jsem jen mali pokus s jednim odstrizkem z ramky, podarilo a dopadlo to dobře mel jsem sice smesne množství supinek ale byli krasne ciste a muj plan spociva v tom, chtěl bych odkoupit z vykupu několik kilo pametovych karet, ale aby se to vyplatilo, potreboval bych alespoň z jednoho kila dostat gram zlata,to ještě nevym jestli toho na kilu ramek ubec gram bude a to odloucene zlato ma 24K? dejme tomu ze by tohle klaplo a ty krasne supinky musim smísit s boraxem jak jsem tedy pochopil a pote roztavit plamenem.Jaky ucel plni ten borax při taveni?

    OdpovědětVymazat
  88. Ještě dodatecne dekuji předem za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ten borax pri taveni je jako ochrani atmosfera azaroveň čisti goold s pozdravem zlatokop

      Vymazat
  89. artur
    Zdravím.Prosím poradte jestli mužu z L.K. odstrani zbytek NO3 střibrem či kousek zlatem?Přidal jsem do varu močovinu,pak jsem přidál disiričitan sodný.Zašumělo to a ted už druhy den nema snahu klesat dolu.Je skoro roztok černé barvy.Cínaty chlorid nemám.Ale podle mne je tam ještě zbytek HNO3.L.K. bylo 450ml a je tam 60ks procesoru pentium.Před přidáním disiričitanu jsem si dál do roztoku 4-5 kousku ledu.Poradte prosím jak mám udělat,aby nepokazil uplně

    OdpovědětVymazat
  90. Zdravim, mam dotaz.
    Mám doma asi kilogram zlacených věcí, nějak tak všechno možné. Kolik asi hrubým odhadem se z toho dokáže dostat zlata při průměrné vrtstvě 10 mikronů.
    Děkuji za reakce
    Mirek

    OdpovědětVymazat
  91. Dobry den
    Chcu se zeptat po acidaci pozlaceneho materialu jsem zlate supinky chtel vysusit tak sem je dal do hlinikove panvice a zacal jsem susit mnel jsem tam dost vodi tak jsem to varil asi tak hodinu pokud se mne ta voda nevyparila,vse bylo v poradku ale kekonci jak uz tam skoro voda nebyla tak se mne ze zlatych supinek udelal hnedi kal co ted stim? co toje? je to zlato?dekuji vam za pomoc

    OdpovědětVymazat
  92. Paglo79 : dobry den chcem sa vas opytat kolko karatov mozu mat moje zlate folie z teslackych pinov ,pri acidaci som pouziva kys.Dusicnu 53% premyval som to dokial mi kyselina vobec so zlatom nereagovala a zostala uplne cista pre istotu som to nechal mozno tyzden v tej kyseline a nic sa nezmenilo uz to nereaguje ,teraz si kladiem otazku v akej cistote mam tie folie,je toho tak cca 50g

    OdpovědětVymazat
  93. dravim dotaz tavil jsem 20g supin v graf.kelimku autogenem a z vody pote vytahl pouhe 2 g au.supiny jsem odelil hno3 pote povaril v hcl proplachl a z boraxem tavil dekuji za odpv.

    OdpovědětVymazat
  94. Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda by se někdo nejlépe z vysočiny, kdo máte nějaké zkušenosti v ,,těžení´´ nepřidal na nějaké to odpoledne k mě? Mám prakticky neomezený přísun desek ze starých mobilních telefonů, k dispozici mám i dostatek kyselin, zinku, siřičitanu, nádobiček a ochranných oděvů. Nedisponuji bohužel zkušenostmi a trpělivostí a proto myslím, že se mi příliš nedaří. Rád se rozdělím o případný úspěch. Honza Mail: pampada@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  95. Dobrý večer,
    mám dotaz, kde všude na základních deskách z PC najdu drahé kovy? Popřípadě i na grafických kartách apod. Mám toho docela slušné množství a pohrávám si z myšlenkou zkusit chemickou cestu, bohužel zkušeností moc nemám ( chemie do třetího ročníku střední), ale spíš mi jde o to abych v kyselině nemáchal zbytečně půl bedny sajrajtu ze kterého nic nebude.
    Díky za odpovědi.

    OdpovědětVymazat
  96. Mám dotaz jakou výtěžnost budu mít z 1kg pinů,z novodobých pinů z PC a CD-rom,a z 1kg starých pinů WK,a URS konektoru.Dodávám že každý pin prošel rukama,a byl zbaven cinu,a přebytečného nosného materialu.Takže nasbírat 2Kg materialu,byla dosti náročná roční sbirka. A je nějak z důvodu přepracování důležité rozdělovat piny které jsou magnetické a nemagneticke,a nebo to na přepracování nemá nějaký vliv.předem dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na piny z PC se vykašli. :)

      U URS počítej 10 až 18 g z 1 kg pinů. Výtěžnost se liší samec/samice, rok výroby konektoru (nejsou všechny URS stejné). Je otázkou, jak dobře jsou zbaveny cínu a jestli jsi u samic vyloupal bronzové spony.

      WK jsou na tom jen o chlup hůře než URS, nemám ještě přesně změřeno.

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď.Ja shromažďují úplně vse co se my dostane pod ruce.Vím že piny z PC ,jsou bída.Ale pořad tam něco je.No těch sponach co je roztahují vím.ale převážně i čin na pinech odstipuji s přesahem,takže mám trideno na novodobé piny,staré piny,pozlacené odstipky s Sn+Pb,procesory keramické,keramicke švábi,a pozlacený kusový materiál,A očištěné pozlacené DPS+ ostrihy.

      Vymazat
    3. mohu požádat o kontakt na tebe ? děkuji Petr Jelínek petrjelinekr1@seznam.cz

      Vymazat
  97. Dobrý den. Mám cca 1500g pozlacených konektoru z materiálu beryliova měď. Chtěl bych z nich dostatnco nejvíc zlata. Kyselina dusičná se špatně shání. Chtěl bych nějakej dobrej jednoduchej tip jak do čelit
    zisku. Co vše budu potřebovat a popsat postup. Děkuji
    Michael

    OdpovědětVymazat
  98. Zdravím všechny, chci se zeptat zda tu někdo má zkušenosti s elektrolýzou?? Díky :-)

    OdpovědětVymazat
  99. Zdravím, trochu mimo ale zkoušel někdo elektrolyzu v koncentrované kyselině sirove???

    OdpovědětVymazat
  100. Nazdar,ja to mám zmáknuté,aj zlato aj striebro.Čo by ťa zaújmalo konkrétne ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, konkrétně předpokládám postup pozlacené věci do košíku z mědi a jako druhou elektrod použít olovo, jako elektrolit použít koncentrovanou kyselinu sirovou kolem 90%, napětí kolem 10v. (Tohle je moje představa)
      Teď ovšem nastává ten detail, zpracování toho zlatého kalu...

      Vymazat
  101. Dobrý den milý drahkove v prvé řadě vám musím pochválit vaše stránky jsou super. Měl bych na vás jeden dotaz dostalo se mi do rukou plno starých desek z mobilů a nevím přesně jak mám dostat z toho to zlato trochu jsem zkoušel dát do kyseliny dusičné ale problém je v cínu který se nerozpustí napadlo mě taky že bych to dal do lučavky že bych je nastřihal na malé kousky a rozpustil a pak vysrážel siřičitanem sodným co myslíte my nevím si rady jestli neexistuje nějaká jiná metoda. Moc Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  102. Dobrý den chtěl jsem koupit kys.dusičnou ale v obchodě mají jen k odběru Dusičnou p.a (pro analýzu) Je v tom nějaký rozdíl v použití k acidaci pinů???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den rozdíl je pouze v čistotě která je vyšší a v ceně na acidaci pinů stačí i obyčejná ale práci splní stejně.

      Vymazat
  103. Zdravim cim sa da nahradit mocovina?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. osobně jsem použil AD blue prodávaji to na pumpě :D je to také močovina jenom v tekuté formě s vodou

      Vymazat
  104. Zdravim mam asi 3 litry kys. dusičné nahrubo jsem šupiny vzal přes sítko jak z toho mam dostat ty malé šupinky? Je v tom strašného kalu a když to filtruju tak okamžitě zacpu filtr :/ nějaká rada? Předem díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj Petře mám stejný problém vyřešil jsi to ??? 608 267 647 Petr.

      Vymazat
  105. Zdravím,super stránky,cchtěl jsem se zeptat jestli nevíte o nějakém postup jak "dostat gold z hnědého uhlí?Mám několik kusů s víc než jen šupinkami,ale nevím jak oddělit gold od uhlí..taky jsem slyšel názor že to zlato není..co Vy na to.díky za jakoukoli reakci

    OdpovědětVymazat
  106. Dekuji za tento web, utridil mi par dosavadnich poznatku...
    Nicmene by mne zajimalo, po rozpusteni pinu v hno3 a prefiltrovani, mi zustaly zlate supinky v sedivem kalu, predpokladam ze asi pozustatek cinu, otazka tedy zni, jak se ho zbavit.. dekuji za rady

    OdpovědětVymazat
  107. Zdravím "drahokov". Možno sa tu už o tom diskutovalo, no ja som zatiaľ nič nenašiel. Chcem sa len opýtať, ktorá /aká/ metóda je vhodnejšia na vylúčenie/získanie zlata z kameňa, pokiaľ je ho v ňom tak malé množstvo, že inou ako chemickou metódou to nemá cenu? Samozrejme v "domácich" podmienkach. Ďakujem za odpoveď, pomoc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odkiaľ je tá ruda, resp. v akej podobe je zlato- zrnká, pliešky, je viditeľné? V každom prípade to treba pomlieť na prach. Ak je veľkosť Au nad 0,1 mm oddeliť ryžovaním, od 0,1 do 0,01 mm ortuťou, pod 0,01 LK, alebo kyanid.

      Vymazat
  108. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  109. Zdravím! Zaznelo tu veľa plaču nad neefektívnosťou a vysokou spotrebou kyselín pri rozpúšťaní pozlátených kontaktov a zlatých prstov. Áno, princípom "klasického" spôsobu je úplné rozpustenie podkladového materiálu, ktorým je najčastejšie meď alebo mosadz, vo veľkom objeme kyseliny dusičnej. Takto je potrebné rozpustiť stovky gramov, dokonca kilogramov materiálu.
    Pri efektívnej metóde "dolovania" zlata vychádzame z predpokladu, že galvanicky nanášaná zlatá vrstva má hrúbku udávanú v mikrónoch a ide o povrchové zlato. To znamená, že ďaleko menej kyselín spotrebujete pri opačnom postupe:
    Pozlátené piny a kontakty treba najskôr zaliať malým množstvom lúčavky kráľovskej a ponechať v nej tento materiál len po dobu nevyhnutnú k rozpusteniu zlatej vrstvy. Tento čas je krátky - rádovo pár sekúnd. Po rozpustení zlatej vrstvy zbytkový materiál vyberieme, niekoľko krát premyjeme vo vode, na záver ošetríme malým množstvom sody bicarbony (ide len o preventívny krok, kde soda neutralizuje kyslé zvyšky). Podkladový materiál sa nestráca a je ho možné ďalej zúžitkovať - použiť pri výrobe mozadzných alebo medených ingotov a pod.
    Pre nás je momentálne dôležitý roztok LK s rozpusteným zlatom a inými nežiadúcimi kovmi. Postupujeme ako v prípade klasickej redukcie Au, to znamená, že použijeme pyrosiričitan draselný (napr. vinársky Borkén, K2S2O5). Sediment opäť dôkladne preperieme v destilovanej vode. Ja premývam 5x, pričom do tretieho preplachu pridám malé množstvo bicarbony, z dôvodu neutralizácie zvyškov po kyseline soľnej (HCl). Usadenina nesmie obsahovať chlór (!), pretože v ďalšom kroku sediment lúhujeme v HNO3, ktorá rozpustí nežiadúce kovy. Prítomnosť chlóru by mala za následok opätovné rozpúšťanie zlata, čo je v tomto prípade nežiadúce. Sediment tvorí zlatý prášok s vysokou čistotou. 5x prepláchneme destilovanou vodou a môžeme taviť.
    Týmto spôsobom spotrebujete 20x menej nedostatkovej kyseliny dusičnej a vyprodukujete 20x menej toxických plynov (NOx).
    Metódu mám overenú v praxi. Vrelo odporúčam. V prípade otázok ma kľudne kontaktujte na moto@brancci.com. Veľa úspechov! Braňo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak zrovna tuto metodu rozhodně nemohu doporučit. Je totiž vhodná jen tam, kde je zlato jen a jen na povrchu. Když bych měl uvést příklad - samice FRB, touto metodou bychom s mědí odevzdali i cca 40% zlata.

      I v případě zlata pouze na povrchu je tato metoda velmi zrádná, rozpuštěné zlato totiž ihned cementuje na zbytkové mědi (což nikde nezmiňujete) a zdaleka ne každý si s tím dokáže poradit a často to ani nelze vyřešit (různé záhyby a otvory na nosiči). Případné ztráty dalece převyšují úspory na mědi a kyselinách.

      Když už se někdo rozhodnete tuto velmi ztrátovou metodu použít, rozhodně dobře promyjte zbylou měď a smytý kal prožeňte LK.

      Vymazat
  110. Dovoľte mi ešte zareagovať na elektrolytické získavanie zlata. V zásade je to možné a sú ľudia, ktorí nad výrobou elektród trávia celé detstvo. Zásadnú nevýhodu elektrolýzy považujem to, že do elektrolytu sa dostáva množstvo nežiadúceho "kalu" z elektród a ich rýchle opotrebovanie.
    Dolovanie zlata použitím ortuti alebo kyanidu je zdraviu nebezpečné a pre životné prostredie predstavuje enormnú záťaž. Pozrite si fotky otrávenej krajiny, ktorú zlatokopi otrávili kyanidom a ortuťou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opět by bylo vhodné specifikovat jaké elektrolytické získávání zlata máte na mysli.
      Při metodě "elektrodeplating", kdy se elektrolyticky "sundavá" vrstva zlata, dochází k úbytku jen na jedné elektrodě - anodě, to je ta se zlatem, a o to je přeci cílem. Záporná elektroda neubývá, ta naopak nabývá vrstvou nanášeného zlata.

      Vymazat
  111. Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda je nějakým způsobem možné získat i zlato z chemicky neboli imerzně zlacených desek? Děkuji

    OdpovědětVymazat
  112. Je úplne nepodstatné, akým spôsobom je zlato na podklad nanesené. Zatiaľ som sa nestretol s prípadom, s ktorým by si chémia neporadila.

    OdpovědětVymazat
  113. mam pres 500 g pinu atd vetsinou obrane ale ne doslova ale ostatni kovy hodne sem mel stare pentium s tesla stroje kolik po chemickem zakroku bude cca g zlata dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den, hodte mi sms na 604227608. Neco Vam reknu a muzeme vymyslet.

      Vymazat
  114. Zdravím mám dotaz. Kyseliny i vybraný materiál piny(Au) mám,několikrát jsem se pokoušela a vždy mi to na něčem ztroskotalo přesto už jsem tomu věnovala tolik času že vzdát se mi to nechce. A tak prosím zdali by byl někdo tak hodný a provedl mě tím postupem, jsem z Prahy a časově jsem schopná se přizpůsobit . Samozřejmostí je se dohodnout na odměně provedení tímto procesem. Už jsem v tom utopila víc než kylo pozlacených pinů . Pokud by se někdo tak strašně moc hodný našel budu ráda a může mě kontaktovat přes SMS na telefonním čísle 728 635 595 zavolám zpět

    OdpovědětVymazat
  115. Dobrý den. Potřebovala bych radu. Mohu kontakt na Vás? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, pokud myslíte kontakt na admina pak pište na: drahkov@email.cz

      Vymazat
  116. Dobrý den, nevíte, jak by se dalo zabránit acidaci a oreznutí pojezdové brány? Máme ji sice už nějakou chvíli, ale na druhou stranu ještě není úplně ten čas, kdybychom ji chtěli měnit. Bohužel ale bydlíme v místě, kde poměrně často prší, na horách. Když by někdo chtěl, tak můžu zařídit prohlídku.

    OdpovědětVymazat
  117. Dobrý večer. Chtěl bych vás poprosit o pomoc. Mám slitky s obsahem Au, Ag, Pt a Pd. Všechny tyto kovy jsou obsaženy společně ve slitku. Můžete mi poradit jak všechny kovy postupně vytěžím elektrolýzou? A jak bych měl tu věc sestavit aby to fungovalo? Popřípadě bych vás poprosil o sestavení. Vše bych předem uhradil. Předm vám moc děkuji. Oldřich

    OdpovědětVymazat
  118. Dobry den. Prosim Vas. Nevite nekdo jak vytezit Pd rozpustene v
    koncentrovane HNO3? Dekuji moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Buď cementací třeba na zinku, nebo dimethylglyoximem.

      Vymazat
    2. Zdravím všechny zlatokopy. Přešel jsem na jinou metodu a všem doporučuji. Sehnal jsem přípravek Eco Goldex a jemu obdobný LV-JIN . Oba fungují téměř stejně a práce s nimi je super. Jsou to loužební chemikálie používané k loužení hornin s obsahem zlata a vlastně všech platinových kovů. Postup je velmi jednoduchý: Uděláte 5% roztok, ohřejete na asi 60 stupňů a ponoříte pozlacené předměty v plastovém košíčku do tohoto roztoku. Sejmutí pozlaceného povrchu pinů probíhá v řádu sekund až maximálně pár minut. S nasyceností roztoku se sejmutí časově prodlužuje. Když roztok již zlato nerozpouští, je nasycen. Pak se roztok přefiltruje, okyselí na PH 2-4 pomocí H2SO4 nebo HCL ( 15-20%)ní a provede se za stálého míchání cementace práškovým zinkem, nebo zinkovými hoblinami. Pak filtrace. Následně se přefiltrovaná sedlina vyčistí HNO3 a zůstane zlato ve formě černého kalu. Po filtraci se opět roztok okyselí na PH 2-4 a znovu cementuje. Při první cementaci se dostane asi 75% a při druhé zbytek. Závěrem musím podotknout, že při této metodě je minimum toxických zplodin, roztok k loužení Vám při potřísnění rozhodně pokožku nepoškodí jako dusičná nebo chlorovodíková. Tím ovšem nechci říci, že není třeba používat ochranné prostředky, jako rukavice a brýle. Ještě je třeba dodat, že spotřeba kyselin je zanedbatelná, jen na čištění vytěženého, vycementovaného kalu. Nosič, na kterém je pozlacení, zůstává nepoškozen.
      Sežeňte si ECO Goldex nebo LV-Jin a půjde to jako po másle.

      Vymazat
  119. Ještě musím pro úplnost informace dodat, že v 200 ml 5% roztoku Eco Goldex dojde k rozpuštění až 2.6 g Au.

    OdpovědětVymazat
  120. Díky za príspevok.Pozrel so si to na youtube a vyzerá to skvele.Nevieš mi poradiť,kde by som to v zohnal ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eco Goldex, Lv-Jin, pouze přes internet, na Alibabě je plno nabídek na Lv-Jin, Eco Goldex nabízí Kanadský distributor, dostaneš se na jejich stránky, stačí napsat do vyhledávače Eco - Goldex E Series

      Vymazat
  121. Dobrý den, kolik asi rozpusti litr kyseliny dusičné pozlacenych kontaktů. Dekuji

    OdpovědětVymazat
  122. Ono to nelze tak jednoduše zodpovědět, jde o to, které obecné kovy nesou vrstvu zlata. Ale zkusím to - na 200 gramů pinů potřebuji přibližně 1,2 l 35% HNO3.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc. Nosič je měděný

      Vymazat
    2. Takže na 200g přibližně 1.5l.ok děkuji

      Vymazat
    3. Tak to na 30Kg kontaktů mám co shánět. 😂😂😂

      Vymazat
  123. Tak v tom případě a to chtělo jinou metodu 🙂

    OdpovědětVymazat
  124. Jsem amatér takže kam to mám dovést 😁😁😁

    OdpovědětVymazat

Počet zobrazení stránky