Euroset Piezo



Protože výroba malé tavné pícky nemusí být pro každého zcela dostupnou alternativou, uvádím další možnost pro tavení malého množství drahého kovu, zejména zlata, stříbra a jejich slitin. Touto možností je např. pájecí hořák Euroset Piezo 1900 °C.

Tavení kovu se provádí na nehořlavé a dostatečně tepelně odolné podložce např. z izolace Sibral s teplotní odolností 1500 °C, do které je vhodné vytvořit malý důlek.
Je-li tavený kov práškové konzistence, doporučuji surovinu navlhčit vodou a přidat na každou 10-ti gramovou várku 1 g boraxu (tertaboritanu sodného). Směs dobře promíchat a vytvořit kuličku. Teprve potom pomalu nahřívat až k úplnému roztavení.
Ze získané kuličku kovu ještě chemicky odstranit případné nežádoucí zabarvení loužením v kyselině chlorovodíkové za tepla.




Vaše komentáře...

6 komentářů:

  1. S tímto hořákem to sice jde, ale není to efektivní. Jen velice pomalu a obťížně dosahuje teplot tání Au, ale i Ag. Bohužel :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      30 g Au (prášek z lučavky) za necelých 7 minut staveno v bochník. To sice neni žádný fofr, ale pro takové to domácí tavení to opravdu stačí (Podmínkou je kvalitní teplotně izolační podložka).
      Ovšem pořizovací cena 800,- Kč je velice příznivá, nemyslíte ? :-)
      Na větší množství autogen nebo lépe elektrická či plynová zlatnická pícka. O tom neni pochyb.
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
  2. Dobry den, rad bych znal Vas nazor na moznost tavit zlato, kulicky do 5g, timto horakem http://aukro.cz/plynovy-horak-1300-c-i2473827431.html prodejce deklaruje az 1300C to by se mohlo jevit jako dostatecne ale obavam se reality. Mate prosim zkusenost? Rozhoduji se mezi horakem podobneho typu a mezi horakem na PB lahev http://www.giganto.cz/index.php?route=product/product&product_id=1072 ... predpokladam taveni v dulku vytvorenem v uhlikovem bloku. Dekuji s pozdravem Novotny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      teplota plamene neni tak úplně hlavní kritérium. Důležitý parametr je výkon, protože i když bude teplota plamene dostatečná, nemusí být plamen schopen pokrýt ztráty tepla (podložkou, vyzařováním, sáláním atd.) a prostě to neutaví.
      Z tohoto důvodu se spíše přikláním k té druhé verzi jenž uvádíte a i tak to možná bude chvíli trvat.
      Uhlíkový blok neni vhodný, je málo teplotně izolační. Pro běžné aplikace postačí krom izolací třeba i opálený důlek v tvrdém dřevě.
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
    2. Tak jsem to zkusil tim prvnim horakem resp. horakem podobneho typu a podarilo se mi utavit cca 1g kulicku a to pomerne rychle rekl bych ze do cca pul max. jedne minuty. Tavil jsem to na kousku dreveneho uhli. Je otazka jake mnozstvi ten horak dokaze utahnout, je docela mozne ze uz pri 5g by nestihal.

      Petr

      Vymazat
    3. Zdravim.Ja som si kúpil miniautogén a je to úplne suprová vecička a dá sa s tým taviť aj Pd a Pt kde običajný horák nemá šancu.

      Vymazat

Počet zobrazení stránky