Kyanizace





Všechny uváděné pracovní postupy jsou sestaveny tak, aby k jejich realizaci nebylo třeba laboratorního vybavení. Přesto nemohu doporučit je realizovat osobou dostatečně neznalou práci s chemikáliemi a v prostředí k tomu nevhodném. Většina nehod vzniká podceňováním rizik, které z práce s chemikáliemi vznikají a nedůsledným dodržováním bezpečnosti práce s nimi. Každý chemický proces, který provádíte by měl být konán za všech bezpečnostních opatření a to i v případě, že se Vám zdají být přehnaná a zbytečná. Nenesu žádnou odpovědnost za Vaši práci.

Použité nebo vznikající chemikálie:

kyanid sodný 0,1%-ní roztok

Obecná bezpečnostní pravidla při práci s kyanidem sodným:

Kyanid sodný je vysoce toxická látka. Je nebezpečný především uvolňováním prudce jedovatého kyanovodíku a to při styku s kyselinami. K rozkladu postačuje oxid uhličitý ze vzduchu. K rozkladu dochází také po požití vlivem kyselé žaludeční šťávy v žaludku a uvolněný kyanovodík se vstřebává velmi rychle plícemi i neporušenou kůží. K otravě může dojít i po inhalaci prachu nebo vstřebáním uvolněného kyanovodíku kůží. Kyanid sodný může proniknout do organizmu všemi branami vstupu. Nejnebezpečnější je náhodné požití. Obraz otravy závisí na vstřebaném množství a na době působení. Při překročení smrtelné dávky (kolem 200 mg) dochází k smrti do několika sekund.

Tato upozornění jsou jen útržek, pro práci s těmito chemikáliemi je nutné si řádně prostudovat bezpečnostní listy jednotlivých chemikálií.

Reakce1:


Kynidování zlata je proces rozpouštění zlata v roztoku kyanidu sodného (draselného) za přítomnosti vzdušného kyslíku, za vzniku kyanozlatnanu sodného (draselného). Rychlost rozpouštění je závislá na vrstvě zlata např. vrstva zlata z konektorů z CD-ROM je rozpuštěno za několik minut, rozpouštění vrstvy zlata z CPU počítače trvá několik hodin.

Pracovní postup:
Jako vhodná reakční nádoba může plastová vanička nebo mísa požadovaného objemu. Dno reakční nádoby pokryjeme pozlaceným materiálem a zalijeme čerstvě připraveným 0,1 %-ním roztokem kyanidu sodného a to v takovém množství, aby byl materiál celý ponořený. K reakci většinou stačí množství kyslíku rozpuštěného v roztoku (kolem 9 ppm), přesto je možné následné reakce značně urychlit přidáním 1ml 30%-ního peroxidu vodíku na každý litr roztoku. Peroxid se v roztoku pozvolna rozkládá a zásobuje jej kyslíkem. Je vhodné nádobu zakrýt, aby se snížilo vytěsňování kyanovodíku z roztoku oxidem uhličitým obsaženým v okolním vzduchu a zvýšila se bezpečnost celého procesu. I přesto ale musí být nádoba umístěná na dobře větraném místě.
V roztoku probíhá reakce:

4.Au + 8.NaCN + 2.H2O + o2 -» 4.Na[Au(CN)2] + 4.NaOH

V roztoku se krom zlata rozpouští i stříbro, měď, platinové kovy atd.

Reakce2:


Přestane-li být roztok účinný, slije se do jiné nádoby a zlato se vysráží zinkem.

Pracovní postup:

Nejdříve je nutné z roztoku odstranit zbytek rozpuštěného kyslíku. Nejúčinnější je odsát kyslík z roztoku vývěvou, čímž se odstraní všechny rozpuštěné plyny v roztoku. Jinou méně účinnou metodou je roztok převařit. Většinou se roztok vaří rovnou s přídavkem zinkového prachu, který po chvíli vaření mění svou barvu z šedavě stříbrné na černou.
V roztoku probíhá reakce:

2.Na[Au(CN)2] + Zn -» Na2[Zn(CN)4] + 2.Au

Tímto způsobem se získá tzv. zlatonosný koncentrát, který může v krajním případě obsahovat až 80 % zlata. Většinou je ale hodnota podstatně nižší (kolem 40 %). Obsahuje krom zbytkového zinku i stříbro, nikl, měď, platinové kovy apod. Z těchto důvodů nelze doporučit koncentrát rovnou tavit, neboť podle obsahu přimíšených kovů může být teplota tavení poměrně vysoká. Koncentrát je tedy vhodné zpracovat na čisté zlato jinou metodou.
Zbylý roztok obsahuje velké množství kyanových sloučenin, proto je nutné likvidaci roztoku (Recyklační roztok E) věnovat velkou pozornost.


Vaše komentáře...


2 komentáře:

  1. Dobrý den,
    kolyk gramů Au cca. lze rospustit v jednom litru 0,1% roztoku a liší se rozpusnost při použití 0,2% roztoku
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,
    já uvádím 0,1 % ní roztok. Je to jednak kvůli bezpečnosti, jednak proto, že materiál běžné dostupný neni tak "nakrmený". Pokud budete dělat třeba CPU nebo materiál s větší vrstvou Au můžete pracovat i s roztokem 0,5%.
    Např.: 1 litr 0,5 %-ního roztoku Vám rozpustí kolem 2 g Au.
    Opatrnost je ale na místě!

    OdpovědětVymazat

Počet zobrazení stránky