Tavná pícka





Protože je třeba získané kovy tavit, bylo vhodné postavit si malou tavnou pícku. Po určitých pokusech jsem vyrobil odporovou pícku s dosažitelnou teplotou v kelímku 1 200 °C.
Pícka je vyrobena ze starého hrnce do kterého je v silné vrstvě izolace usazen keramický kelímek s odporovým drátem vně kelímku. Do tohoto kelímku se vkládá jiný kelímek s kovem k tavení.




Pod topným kelímkem je vložen termočlánek typu K, který je zaveden do regulátoru umístěného mimo pícku na malé konzoly v izolační krabici. Do krabice je osazen triakový regulátor, který je nastaven napevno a zajištuje pouze omezení proudu topnou spirálou (ochrana proti přetavení). Celý elektrický obvod je doplněn o hlavní vypínač a tavnou pojistku.




Přes kelímek je při provozu volně položena vrstva izolace s malým pozorovacím otvorem uprostřed a samozřejmě poklice. Teplota v tavném kelímku dosáhne za 15 minut hodnoty 1 100 °C a vzhledem k ochlazování okolním vzduchem již výrazně neroste. Poloha trimru na triakovém regulátoru je potřeba nastavit zkusmo, aby nedocházelo zbytečně k nárůstu teploty nad tuto teplotu (snižuje se životnost topné spirály).





Izolace:
Hlinito-křemičitá vlákna Fiberfrax® vykazují vysokou tepelnou stabilitu i při dlouhodobém používání při teplotách až 1400 °C. Mezi vlastnosti všech výrobků Fiberfrax patří nízká teplená vodivost, nízké ukládání tepla, výborná odolnost vůči tepelným šokům, nízká hmotnost a výjimečná odolnost vůči korozi.
(http://www.unifrax.com/web/UnifraxWebCZ.nsf/AllDocuments/080DD3FE555D6B7085256CB7005A6F46?OpenDocument)

Triakový regulátor:
Fázová triaková regulace 0 až 99%. Vhodné i pro indukční zátěže, regulaci motorků, osvětlení...
Napájení 230V, proud max. 6A za použití chladiče.
(http://www.flajzar.cz/regulace/triakovy-regulator.htm)




Vaše komentáře...

5 komentářů:

  1. Dobrý den,
    Můžete mi upřesnit příkon tavné pícky, popř. průměr drátu který jste použil na topnou spirálu?
    Jinak s tím hrncem to je super nápad, pořád jsem nemohl přijít na jednoduchou mechanickou konstrukci a tohle je ono!!
    Děkuji J.V.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,
    použil jsem odporový drát průměr 0,32 mm, stočený do spirály průměr 3,2 mm, slitina nikl 80%/chrom 20%. Demontován z jiné aplikace.
    Příkon mohu jen limitovat. Do obvodu pícky je vsazena skleněná pojistka 2A a ještě se nikdy nepřepálila. Předpokládám, že tedy něni příkon vyšší než 0,5 kW.
    Mnoho zdaru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za vyčerpávající odpověď.

      Vymazat
  3. Dobrý den,
    Až si vyrobíte vylepšenou druhou generaci. Tak dejte vědět. Rád bych si Vaši originální pícku koupil. Přistoupím na vaši cenu.
    Milan H.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den,
    pokud jste použil odporový drát 0,32 ohm, rád bych se Vás zeptal jak dlouhý drát jste použil?
    Děkuji Petr

    OdpovědětVymazat

Počet zobrazení stránky